Dragan Maloševac je specijalist hitne medicine u Zavodu za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije. Odrastao je u Zagrebu, samo nekoliko ulaza od Šestina, jedne od prvih zagrebačkih pizzerija s krušnom peći, a vrijeme njegovog odrastanja bilo je i vrijeme prvih kultnih pizzerija u socijalističkoj Hrvatskoj, poput Dvojke, Kamenitih vrata, Purgera, Zadra i Četiri lovca, što je bilo presudno i za njegovu ljubav prema pizzi. Osim što se bavi svime čime se već ljudi na hitnoj bave, Dragan putuje svijetom i isprobava pizze. Probao ih je otprilike milijun, upoznao vlasnike najboljih pizzerija i opsjednut je tajnama pripreme dobre pizze. Zbog svega toga utvaramo si da je Dragan stručnjak za ovu temu i danas vam donosimo njegovu pizza-avanturu za Noć vještica.
ZADNJI DAN listopada odlučio sam otići na Pepeween, Halloween party koji se održavao u osječkoj pizzeriji Pepe. U nekim sam svojim tekstovima već nekoliko puta istaknuo kako volim pizzerije koje su aktivne na društvenim mrežama putem kojih osluškuju situaciju, prate reakcije i komentare gostiju te kontinuirano komuniciraju sa svojim korisnicima.
Postoje kvartovske pizzerije koje uporno i tvrdoglavo furaju neku svoju priči pa mi se ponekad čini kao da su zapele u nekim prošlim vremenima. A postoje i pizzerije koje se beskrajno trude oko svojih gostiju i pokušavaju im osim dobre pizze ponuditi nešto više.
Upravo je Pepe jedna od takvih pizzerija pa sam tijekom listopada u više navrata primio njihove obavijesti o održavanju Pepeweena, partyja povodom Halloweena na kojem će se između ostalog posluživati Tramonto, tematska pizza s bundevom i koktel Mago di Pepe.
Budući da je za mene ovaj period godine tradicionalno vezan uz dubljenje i rezbarenje bundeva koje se iznose u dvorišta i na balkone, a u kojima se zatim pale svijeće, Halloween, odnosno Noć vještica, osobno ne smatram poganskim običajem već samo neobičnom i zanimljivom svetkovinom.
Pozivnica za Halloween party, tematska pizza s bundevom i želja za dobrom napoletanom nisu mi ostavili prostora za bilo kakve dvojbe pa sam se četvrti ili peti put zatekao u lijepo uređenom prostoru osječke pizzerije Pepe. A poput već spomenute pizze i koktela cijeli je restoran bio ukrašen
karakterističnim motivima vezanim uz Noć vještica.
Pizza mjeseca svaki mjesec
Na stolovima su nas dočekale bundeve, gusta paučina i veliki crni pauci. Naručili smo dvije bijele pizze od kojih je jedna bila pizza Tramonto, a druga pizza Mimosa. Niti jedna se od ove dvije pizze ne nalazi na jelovniku. Naime, pizzerija Pepe svaki mjesec u svojoj ponudi ima i jednu pizzu mjeseca.
Za mjesec listopad to je bila pizza Mimosa, tradicionalna talijanska pizza s mozzarellom, vrhnjem, kuhanom šunkom i kukuruzom. Pizza mjeseca studenog bit će upravo Tramonto, bijela pizza s domaćom kobasicom, kulenom i umakom od bundeve. Pizza je ukrašena kremastom ricottom u obliku paukove mreže.
Mi smo za slikanje pizza doslovno maznuli malu bundevu sa susjednog stola na kojoj se nalazio veliki crni pauk ovijen bijelom gustom paučinom. A pizze su standardno dobre moderne napoletane, tijesta vrhunske teksture očito dobro i pažljivo pripremljenog, pečenog u kvalitetnoj pećnici na dobro pogođenoj temperaturi.
Rubovi su uzdignuti, prozračni i prekriveni, za napoletanu karakterističnim, malim crnim mrljama. Najveći je problem pizzerija koje prave napoletanu konzistentnost i ujednačenost, a s tim se problemom osječki Pepe očito dobro nosi. I ovaj su put pizze bile skoro pa savršene moderne napoletane, tijesta odlične teksture s dobro (po)složenim kvalitetnim sastojcima u nadjevima.
Bijela pizza s kobasicom - taman za Slavonce
Tramonto je ljutkasto slatka pizza čijim nadjevom dominiraju okus domaće kobasice i kulena. Iako je moj favorit pizza s mortadelom i pistacijom, nisam ni sekunde požalio što sam naručio Tramontu koja je definitivno dobro pogođena i složena bijela pizza.
S obzirom na to da su glavni sastojci fina domaća kobasica i ljutkasti kulen, nadam se da će Pepe ovu pizzu uvrstiti i u svoju stalnu postavu jelovnika. Slavonci će Tramontu, siguran sam, vrlo brzo prihvatiti i zavoljeti.
Ja sam uz Tramontu, naravno, naručio točeni Carlsberg, nešto lakše i poprilično pitko pivo, a isprobali smo i pomalo jak koktel Mago di Pepe. Sve u svemu, bio je ovo još jedan odlazak u Pepe koji će nam ostati u lijepom sjećanju. Bez obzira ne velike crne paukove koji su nas gledali s malih žutih bundeva.
Pepe je očito dobro i pametno vođena pizzerija koja je u vrlo kratkom vremenu ušla u sam vrh kako osječke tako i hrvatske pizza scene. Ako volite nešto "jače" i ljutkaste pizze u ove hladnije dane, iskoristite ponudu mjeseca studenog i isprobajte Pepeovu Tramontu.
Nadam se da se srdačni konobari nisu naljutili što smo s obližnjih stolova "posudili" i prebacili na naš stol male žute i narančaste bundeve sa strašnim crnim paucima.