DIVLJE i slatke naranče sada su u sezoni i bilo bi šteta ne uključiti ih u prehranu, posebno u ovo tmurno, zimsko vrijeme kad se svi bore s virozama i prehladama.
Osim što se od njih mogu napraviti fini sokovi, smoothieji i deserti, a mogu se jesti i same, od naranči se mogu napraviti i puno sočnija jela. Par recepata za takva jela s nama su podijelili chefovi iz zagrebačkog restorana Bota Šare.
Razlika između slatke i divlje naranče
I slatka i divlja naranča jačaju imunitet i zdravlje kože, a upravo zbog vitamina C i antivirusnih tvari koje sadrže preporučuju se kod prehlade i gripe te za podizanje imuniteta.
Izgledom je divlja, gorka naranča vrlo slična slatkoj, a od nje se razlikuje karakterističnim mirisom lišća, presjekom ploda i kiselošću. Naribana kora ove naranče koristi se u kolačima, dok se od unutrašnjeg djela pravi marmelada.
I slatka i gorka naranča podrijetlo vuku iz sjeveroistočne Indije i Kine, a dok gorka naranča na naša područja dolazi u 10. stoljeću preko Arapskog stanovništva, slatka naranča na područje Sredozemlja dolazi tek u 16. stoljeću, kada je donose portugalski pomorci.
Divlje naranče - zvijezde siječanjskog menija
U restoranu Bota Šare slatka se naranča priprema cijelu zimu za svježe cijeđene sokove i razne slatke, ali i slane salate, dok se kora zamrzava i čuva pa se tijekom cijele godine od nje prave arancini - ušećerena narančina kora.
Ovog siječnja na njihovom meniju, koji možemo pripremiti i u vlastitom domu, nalaze se salata od konzervirane palamide sa slatkom narančom i kaparima, carpaccio od gofa u emulziji od slatke naranče i maslinovog ulja te panna cotta s domaćom marmeladom od divljih naranči i mrkve, a u nastavku pronađite i recepte.