SIGURNO ste već navikli na rotkvice kao svjež dodatak salatama, sendvičima i raznim jelima, posebno za vrijeme Uskrsa, kada ih najviše jedemo uz šunku i mladi luk. No, jeste li znali da njihovo lišće također možete iskoristiti na brdo kreativnih načina?
>> Uskrs je tek za mjesec i pol, a prve rotkvice već su stigle na tržnice. Ovo je cijena
Iako je lišće rotkvica često zapostavljeno, ono je bogato hranjivim tvarima i može biti izuzetno korisno u kuhinji, a uz to i ekološki prihvatljivo jer ne morate baciti ni komadić ove biljke.
Prvo, važno je da lišće rotkvica odmah nakon kupnje odvojite od plodova. Ako ga ostavite pričvršćeno za rotkvice, brzo će uvenuti i propasti. Zato ga spremite u papirnatu vrećicu ili posudu s poklopcem. Ako ne planirate koristiti lišće odmah, možete ga i blanširati pa spremiti u zamrzivač za kasniju uporabu.
Jedan od najjednostavnijih i najukusnijih načina za iskoristiti lišće rotkvica je dodati ga u salate. Mogu se koristiti svježi listovi, koji će dodati lagani, začinski okus drugom povrću. Preporučujemo kombinirati ga s krastavcima, rajčicama i mladim lukom, a uz malo maslinovog ulja i octa dobit ćete osvježavajući vinaigrette. Možete ga začiniti i s malo senfa ili limunove kore.
Od lišća možete napraviti i pesto, a priprema je prilično jednostavna - sve što vam treba je štapni mikser ili blender, a osnovni sastojci su lišće, orašasti plodovi, ulje, češnjak i tvrdi sir. Za ovaj pesto možete kombinirati lišće rotkvica s orasima, pinjolima ili čak sjemenkama suncokreta, a sve prelijte maslinovim uljem i dodajte malo svježeg češnjaka i parmezana.
Osim što ga možete koristiti u salatama ili od njega napraviti pesto, lišće rotkvica može poslužiti i kao začin za razna jela. Njegov lagano pikantan okus odlično se slaže s pečenim mesom, rižotima, ali i s juhama. Dodajte ga kao svježi dodatak ili ga lagano propržite na maslinovom ulju kako bi pustilo svoj miris i okus.
>> Rotkvice su vrlo svestrane, našli smo par odličnih recepata koje morate probati
Na ovaj način lišće rotkvica postaje pravi mali dragulj u vašoj kuhinji, a uz samo nekoliko jednostavnih trikova iskoristit ćete ga do posljednjeg lista a da nijedan komadić ne završi u smeću.