U Dubrovniku se uskoro održava Pizza Festival

Foto: Sandro Sklepić

GRUŽ, jedan od najkul kvartova u Europi, sredinom listopada dobiva ono što odavno zaslužuje - street food manifestaciju u kojoj će uživati sve generacije, Pizza Festival. Kada kažemo najkul, referiramo se na britanski The Telegraph, koji je dubrovačku četvrt stavio uz bok Londonu, Berlinu i Amsterdamu. U članku su istaknuli i TUP, bivšu tvornicu koja će od 12. do 15. listopada biti domaćin Pizza Festivala.

Gastro-avanturu u Dubrovnik dovodi TUP u suradnji s Gradom, a u prostoru bivše tvornice u Gružu posjetitelji će imati priliku probati specijalitete s potpisom Pista & Pazza, Pizza Social Cluba, Beg's Plant Baseda i Poma Food Boutiquea.

Ivan Badžek iz Pizza Social Cluba kaže kako ostaju vjerni klasici, uz poneka iznenađenja.

Pizzaioli morate probati

"Držat ćemo se tradicionalnih receptura u koje ubacujemo naš twist. Pripremat ćemo originalnu talijansku pizzu, pri čemu najviše pažnje posvećujemo tijestu i njegovoj fermentaciji. Naime, naše će tijesto fermentirati 72 sata, što je izuzetno važno kako bi se moglo peći na visokoj temperaturi, da bismo postigli željeni okus i teksturu. Rezultat je hrskava pizza s punijim rubom, kombinacija napoletane i romane", kaže.

Neki od okusa koje priprema Pizza Social Club su Margherita kao kombinacija pelat rajčice, fior di latte mozzarelle i bosiljka, Pizzaioli u kojoj se spajaju pelat rajčica, fior di latte mozzarella, dimljena šunka, grana padano, rikula i karamelizirane cherry rajčice te Pepperoni kojoj jedinstven okus daju pepperoni kobasica, napoli salama i svježi chilli, uz pelat rajčicu, fior di latte mozzarellu i bosiljak.

>> Kako se priprema tijesto za pizze u Pizza Social Clubu, saznajte ovdje + recept

Foto: Sandro Sklepić

Drukčiji format kod Pome

Nakon uspjeha na festivalima u Zadru i Zagrebu, u Dubrovnik dolazi Poma Food Boutique.

"Naš Poma tim, u suradnji s Kroštulom, posvećen je stvaranju receptura tijesta koje se razlikuje od svakodnevnih pizza formata koje često viđamo. Poma FoodBoutique ističe se lakoćom sourdough tijesta koje je više od običnog sastojka. To je priča o strpljenju i pažnji posvećenoj svakom detalju, a neodoljivim ga čine laka probavljivost i izvanredan okus", objašnjava ekipa iz Pome.

>> Više o Pomi saznajte ovdje

Svojom ponudom na Festivalu obuhvatit će raznolike pizze, pri čemu naglasak stavljaju na umake i pesto koje sami pripremaju. Svim je pizzama zajednički umak od crvenih poma koji pripremaju sami, a posjetitelje očekuju drukčije kombinacije okusa: Furešta je spoj mozzarelle, mortadelle s pistacijom, grana padana, pesta od pistacija i maslinovog ulja, Pepperoni kombinacijom mozzarelle, pepperoni salame, svježeg bosiljka i maslinovog ulja, Talijanka mixom mozzarelle, pesta genovese i maslinovog ulja. Uz pome, na Margheriti se nalaze mozzarella, svježi bosiljak i maslinovo ulje, a na Istrijanki mozzarella, dalmatinski dimljeni pršut, smokvina aceto krema i maslinovo ulje.

Zato, ako ste nekad od 12. do 15. listopada u Dubrovniku, okupite ekipu i trk na Pizza Festival u Gružu. Radno vrijeme festivala je: četvrtak i petak 16-00, a subotu i nedjelju 12-00.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.