Vratio se iz Irske i otvorio pizzeriju usred ničega. Priča je luda, a pizza savršena

Foto: Lovac na pizze

Dragan Maloševac je specijalist hitne medicine u Zavodu za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije. Odrastao je u Zagrebu, samo nekoliko ulaza od Šestina, jedne od prvih zagrebačkih pizzerija s krušnom peći, a vrijeme njegovog odrastanja bilo je i vrijeme prvih kultnih pizzerija u socijalističkoj Hrvatskoj, poput Dvojke, Kamenitih vrata, Purgera, Zadra i Četiri lovca, što je bilo presudno i za njegovu ljubav prema pizzi. Osim što se bavi svime čime se već ljudi na hitnoj bave, Dragan putuje svijetom i isprobava pizze. Probao ih je otprilike milijun, upoznao vlasnike najboljih pizzerija i opsjednut je tajnama pripreme dobre pizze.

Sinac je malo mjestašce u Gackom polju smješteno na samom izvoru rijeke Gacke, a najbliži je grad Otočac koji je udaljen nekih petnaestak kilometara. Ovo ličko mjestašce ima manje od 400 stanovnika.

Kad bi vam netko rekao kako planira otvoriti veliku pizzeriju u Sincu, sigurno biste ga pokušali odgovoriti od te ideje. Međutim, Ante Svoren, iskusni pizza majstor, upravo je to i učinio. Nakon povratka iz Irske, gdje je godinama radio u vrhunskim pizzerijama, odlučio je svoje znanje i iskustvo uložiti u vlastitu pizzeriju. I to baš u Sincu.

Ante je zajedno sa suprugom Antonijom u kući njenog djeda otvorio pizzeriju neobičnog naziva - Ruspante. A upravo sam naziv pizzerije najbolje oslikava ideju i viziju ovog iskusnog pizza majstora. Naime, Ruspante u prijevodu znači "piletina iz domaćeg uzgoja", a upravo je Antina ideja bila nabavljati i koristiti isključivo domaće namirnice s obližnjih obiteljskih gospodarstava.

Nije mogao naći nikoga da mu napravi peć

Budući da pažljivo pratim pizza scenu, posjetio sam Ruspante nedugo nakon otvaranja i bio sam jedan od prvih koji ga je spomenuo u svojim kolumnama.

Od tada sam nekoliko puta odlazio u Ruspante, a prilikom jednog odlaska napokon sam upoznao i Antu, koji mi je doslovno u dahu ispričao puno zanimljivosti vezanih uz otvaranje vlastite pizzerije.

Želio je svoje iskustvo i ideje ugraditi u rad pizzerije pa je već u startu zbog toga imao velikih problema. Sam je napravio nacrt velike krušne peći kakvu želi, ali u Hrvatskoj nije mogao pronaći nikoga tko bi mu to napravio. Na kraju je, već pomalo obeshrabren, ipak pronašao majstore u susjednoj Bosni i Hercegovini koji su se prihvatili tog zadatka i napravili peć prema Antinim željama.

Isključivo lokalni sastojci

Budući da je, poput supruge, emotivno vezan za ovaj kraj, odlučio je uspostaviti suradnju s lokalnim stanovništvom pa sve sastojke koje koristi nabavlja od lokalnih obiteljskih proizvođača. Brašno melje u jednom od obližnjih mlinova.

Većina je Antinih pizza napravljena od lokalnih sastojaka, pa tako u ponudi ima i pizzu sa sušenom i dimljenom pastrvom. Upravo je ta pizza, nazvana Sinčeranka, bila i prva koju sam osobno probao u Ruspanteu. Od tada sam ih isprobao doslovno sve, a definitivno su mi najdraže pizze s piletinom u nadjevima. 

S obzirom na to da sam Ruspante posjetio nekoliko puta, a nisam mu posvetio izdvojenu kolumnu, odlučio sam to napokon ispraviti pa smo na povratku iz Šibenika skrenuli s autoceste put Ruspantea.

Lokalnim smo se cesticama kroz lijepu i netaknutu prirodu vozili dvadesetak minuta do središta Sinca, a parkirali smo na jednom od dva velika parkinga u blizini same pizzerije. Prije odlaska u pizzeriju uvijek prošećemo stazama uz stare drvene mlinove i posjetimo Majerovo vrilo, poznatu turističku atrakciju.

Totalno drugačiji od drugih

Ruspante je doslovno u svim segmentima, usudio bih se kazati, totalno drugačiji od drugih. Ante je, iako je zanat ispekao na modernim napoletanama, odlučio praviti pizzu koja nije napoletana. Složio je vlastitu teksturu tijesta, osmislio vlastitu kombinaciju brašna i specifičan proces fermentacije.

Zato je tijesto koje pravi uistinu posebno i nestvarno fino i ukusno. Pizze izgledom podsjećaju na napoletane, ali rubovi nisu tako jako uzdignuti i napuhani, a tekstura je nešto snažnija pa je tijesto u sredini mekano i tanko, ali nije premekano, nije pretjerano savitljivo i nije vlažno. Meni je tijesto u Ruspanteu jedno od najboljih koje sam do sada isprobao.

A nadjevi i vrste pizza koje se nalaze u ponudi isto su tako neobični i poprilično originalni. Osim već spomenutih pizza s pastrvom i piletinom, u ponudi su i pizze s janjetinom, domaćom slaninom, domaćim kobasicama, domaćim čvarcima te poznatim ličkim sirom škripavcem i ličkom basom.

Mislio sam da sam probao sve, ali...

Iako sam bio uvjeren kako sam isprobao sve pizze iz ponude, dočekalo me novo iznenađenje. Ante je, potaknut prijedlogom poznatih osoba koje posjećuju Ruspante, odlučio u ponudu ubaciti i pizze koje kreiraju sami gosti.

Tako je Domagoj Jakopović Ribafish dobio Lambizzu by Ribafish, svoju pizzu s janjetinom, a Dubravko Šimenc pizzu s dimljenom piletinom nazvanu Dudin san by Dudo Šimenc.

Znajući da je piletina u nadjevima vrhunska, naručio sam upravo Šimencov Dudin san, a druga je pizza koju smo izabrali bila Ruspante, pizza kuće s dimljenom piletinom, gorgonzolom i ljubičastim lukom.

Dudin san je u biti modifikacija pizze Ruspante pa umjesto ljubičastog luka i gorgonzole u nadjevu ima mozzarellu, parmezan, maslinovo ulje s češnjakom i kajenski papar. Obje su pizze sočne i fine, a meni je osobno bolja Dudin san. Ta mi je pizza uz Sinčeranku, pizzu s dimljenom pastrvom, favorit Ruspanteove ponude u kojoj se nalazi više od dvadeset pizza.

Cijene od osam eura

Cijene se kreću od 8 eura, koliko košta Margherita, do 15 eura, koliko treba izdvojiti za dvije najskuplje, Sinčeranku i Lambizzu by Ribafish. Sinčeranku sam probao nekoliko puta i ,iako nisam ljubitelj riječne ribe, moram priznati da mi je ta pizza s dimljenom pastrvom jedna od najboljih. Pizza kuće, Ruspante, košta 12.20 eura, a Dudin san je mrvicu skuplja i košta 12.60 eura.

Svakako moram istaknuti i nešto što sam u zadnje vrijeme primijetio u većini vrhunskih pizzerija, a odnosi se na ponudu pića, prvenstveno piva. Nedavno sam u osječkom Bocconcinu popio IPizzu, odlično craft pivo koje je osmislio sam vlasnik Alen Radanović.

U Ruspanteu sam naručio craft pivo naziva Ruspante, koje je Ante Svoren osmislio u suradnji s craft pivovarom Varionica. Jako dobro pale ale craft pivo koje je obogatilo ionako dobru ponudu pića. Sve više vrhunskih pizzerija želi imati vlastito craft pivo u ponudi, što smatram velikim plusom.

Silazak s autoceste i vožnja od 20-ak minuta do jedne od najboljih hrvatskih pizzerija

Uvijek volim napisati jednu ili dvije rečenice kao završni zaključak, a za Ruspante ću napisati ono što mnogi gosti ističu u svojim komentarima i recenzijama.

Iako se nalazi na pomalo čudnoj lokaciji koja uistinu nikome nije usput, isplati se skrenuti s autoceste i voziti se dvadesetak minuta do Sinca, malenog ličkog mjestašca u Gackom polju. Nećete požaliti. Ruspante se sasvim zasluženo pozicionirao u sam vrh hrvatske pizza scene i trenutno je jedna od najboljih hrvatskih pizzerija. 
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.