Začin za bundeve sve se više koristi, znamo odakle potječe i gdje se može kupiti

Foto: Shutterstock

JESEN je konačno stigla i donijela mnoge stvari koje toliko volimo. Među njima je i začin od bundeve, omiljeni pumpkin spice koji se sve više koristi u kulinarstvu, a njegov miris i okus asociraju nas na jesensko i blagdansko vrijeme.

Pumpkin spice zapravo i je kombinacija svih onih začina koje najčešće koristimo u ovo doba godine - ti začini uključuju cimet, muškatni oraščić, klinčić, piment i đumbir, a iako potječu iz različitih dijelova svijeta, zajedno čine ovu savršenu začinsku mješavinu koju svi toliko volimo.

Malo o povijesti

Začin od bundeve datira još iz vremena Nizozemske istočnoindijske kompanije koja je osnovana početkom 17. stoljeća. Nizozemci su tada preuzeli kontrolu nad Otocima začina, otočnom grupom u Indoneziji, s koje potječu ovi začini.

Začini su pronađeni na još nekoliko otočnih grupa na tom području, kao i na ostacima drevne keramike u Indoneziji, a na otoku Pulau Ay arheolozi su pronašli tragove muškatnog oraščića na ostacima keramike za koju procjenjuju da je stara čak 3500 godina.

Sve to inspiriralo je Nizozemce da naprave vlastitu mješavinu začina, poznatu kao Speculaaskruiden - ona je slična začinu od bundeve, ali sadrži kardamom i bijeli papar. Taj je začin postao toliko popularan da se proširio i preko granica, a tu dolazimo i do začina od bundeve kakvog poznajemo danas.

Mješavina začina koja je postala sinonim za jesen

Najstariji poznati začin za bundevu vežemo uz jedan britanski recept iz 1675. godine - pumpion pye. Mješavina začina koja se koristila u tom desertu sadržavala je papar, klinčić, muškatni oraščić i cimet, a zahvaljujući američkoj tvrtki za začine McCormick, koja je brendirala i dala ime ovoj mješavini začina, danas imamo pumpkin spice, odnosno začin od bundeve.

Ova začinska mješavina danas se koristi u gotovo svemu što povezujemo s jeseni. Neizostavan je dio svakog jela na bazi bundeve, koristi se u mnogim desertima, ali i za posipavanje po toplim napicima poput kave ili kakaa. Osim toga, i brojni kafići u ovo doba godine u svoju ponudu uvode i pumpkin spice latte - kavu s okusom bundeve koja je sve popularnija.

Odlična je vijest i to da je ova začinska mješavina dostupna i u Hrvatskoj - možete je pronaći u Harissi po cijeni od 1.60 € za vrećicu od 30 grama. Pa, ako uskoro planirate isprobati neki desert s ovim miksom začina ili ga samo želite imati kod kuće, znate gdje ga potražiti.

Ako, pak, želite sami napraviti svoju mješavinu začina od bundeve, možete i to, a u nastavku vam donosimo recept. Evo što će vam sve biti potrebno za to.

Pumpkin spice

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.