Znate li kako pravilno skladištiti brašno? Imamo par savjeta ovisno o tipu

Foto: Shutterstock

BRAŠNO je jedna od namirnica koje uvijek imamo u smočnicama. Bilo da pečemo kolače, torte, pohamo meso ili radimo domaću tjesteninu, brašno je dio svih tih jela i često ga koristimo. No, ono je i jedna od namirnica koje otvaramo i ostavljamo u smočnici bez razmišljanja o roku trajanja.

Kako bi brašno što dulje trajalo, važno je da ga pravilno skladištimo u smočnici, a valja obratiti pažnju i na neke sitnice prilikom kupnje. Za početak, kada ste u trgovini, provjerite je li vreća brašna čitava te ako primijetite rupe ili poderotine, nipošto ju nemojte uzeti.

>> Mali vodič kroz tipove pšeničnog brašna - koje je najbolje za što

Vlaga, toplina i zrak tri su najveća neprijatelja brašna. To znači da, osim što ga treba držati na suhom i hladnom, mudro ga je prebaciti u hermetički zatvorenu posudu odmah nakon što ga kupite. A kako znati gdje držati brašno? Ovisi o tome koliko brzo ga namjeravate upotrijebiti, kao i o njegovoj vrsti.

Sve ovisi o vrsti brašna

Ako imate višenamjensko brašno ili neko koje namjeravate upotrijebiti prilično brzo, držite ga u hermetički zatvorenoj posudi na hladnom i suhom mjestu, kao što su smočnica ili kuhinjski ormarić, dalje od pećnice ili prozora. Nećete pogriješiti ni ako brašno u posudi stavite u hladnjak jer je idealna temperatura za njegovo pohranjivanje ispod 10 Celzijevih stupnjeva. 

S druge strane, ako imate brašno od cjelovitih žitarica, orašastih plodova ili neko koje ćete trošiti sporije, držite ga u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku ili zamrzivaču. Brašna poput onog od badema, koja su masnija, bolje je držati u hladnjaku jer će niska temperatura spriječiti da se ulja užegnu. Važno je samo da ih prije korištenja neko vrijeme ostavite na sobnoj temperaturi.

Kako znati da se brašno pokvarilo?

Ako brašno ima neugodan, ustajao miris, vjerojatno se pokvarilo. Prisutnost tamnih mrlja i promjena boje brašna još su neki od znakova. Uz to, valja imati na umu da je rok trajanja brašna, ako ga pravilno skladištite, šest do osam mjeseci nakon otvaranja pakiranja. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.