Najbolji hrvatski restoran uopće nije hrvatski. Talijanski je

Foto: Instagram

Ovoga je tjedna Hrvatska dobila prvi restoran s dvije Michelinove zvjezdice. Restoran se zove Agli Amici i nalazi se u Rovinju. I talijanski mediji pišu o ovom postignuću jer taj restoran zapravo vodi talijanski chef Emanuele Scarello. Agli Amici u Rovinju je svojevrsna ekstenzija restorana koji postoji već dugi niz godina u Italiji, u Udinama, te također posjeduje dvije zvjezdice, piše talijanski gastronomski magazin Gambero Rosso.

Restoran je u Rovinju otvoren prije tri godine te se nalazi na šetnici između Grand Park hotela i marine, a prvu Michelinovu zvjezdicu dobio je već u prvoj godini od otvaranja. Restoran ima pogled na more i otočić Sveta Katarina.

"Razvijeni su novi stilovi"

U ovom restoranu chef Scarello razvio je svoju gastronomsku viziju. "Razvili smo nove stilove, miješali smo iskustvo koje smo stvorili u Udinama s drugačijom kulturom, a rezultat je fina istarska kuhinja koja nas predstavlja u skladu s idejom koju smo definirali. Koristimo povrće iz lokalnih vrtova, svježu ribu koja svakodnevno pristiže te mnoge druge dragocjene namirnice", poručio je chef Emanuele Scarello.

Još jedna Michelinova zvjezdica

Još jedan hrvatski restoran nedavno je dobio svoju prvu Michelinovu zvjezdicu. Radi se o restoranu Dubravkin put u Zagrebu. "Talentirani chef Tibor Valinčić pridonio je ubrzanom razvoju cijelog restorana, spajajući tehniku, tradiciju i jedinstvene okuse u harmoniju", stoji u objavljenom Michelinovom vodiču.

Još 9 restorana sa zvjezdicom

Uz Agli Amici i Dubravkin put koji su dobili nove zvjezdice, Hrvatska ima još devet restorana s Michelinovom zvjezdicom. Restorani Pelegrini (Šibenik), 360º (Dubrovnik), Monte (Rovinj), Noel (Zagreb), Boškinac (Novalja), LD Restaurant (Korčula), Nebo (Rijeka), Alfred Keller (Mali Lošinj) te Korak (Jastrebarsko) uspješno su zadržali svoje zvjezdice.

Talijanski Gambero Rosso ističe i restoran Boškinac u Novalji koji je okružen zelenilom, zatim restoran Nebo u Rijeci, na petom katu novog beach resorta s pogledom na more te raznolikom ponudom s Mediterana i iz hrvatskog zaleđa. Dotaknuli su se i zagrebačkog Noela i njegove sezonske ponude i dobrih vina.

Zatim Pelegrini, koji se nalazi u povijesnom centru Šibenika, unutar zgrade renesansnog podrijetla pored katedrale Sv. Jakova. Chef Rudolf Štefan voli modernu dalmatinsku kuhinju. Tu je i Alfred Keller na Malom Lošinju, s austrijskim chefom Michaelom Gollenzom, koji miješa francuske tehnike, međunarodne ideje i lokalne proizvode.

Uz njih, restoran 360º s pogledom na Dubrovnik te kuhinjom Marina Ćurića, koji se nakon iskustava u Europi vratio kući i obogatio lokalnu kuhinju azijskim dodirom. Marko Gajski također kombinira međunarodnu kuhinju s hrvatskim korijenima u restoranu LD na Korčuli. Spomenuti su i vinogradi restorana Korak u Jastrebarskom.

Rovinj ima još jedan restoran s Michelinovom zvjezdicom pod nazivom Monte, koji je smješten u kući chefa Danijela Đekića. Ovdje se ističe reinterpretacija tradicionalnih i povijesnih recepata. I za kraj, restoran Korak u Jastrebarskom, koji je okružen vinogradima. Ondje chef Bernard Korak voli tradiciju Plešivice te koristi vlastite namirnice za svoja jela.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.