Razmislili smo tko bi se trebao prijaviti na Doru 2025. i sastavili top 5

Foto: Srecko Niketic/Davor Puklavec/PIXSELL

Nakon što smo prilično dobro dokumentirali koliko nam se HRT otvoreno rugao ove godine, nakon što sam napisao otvoreno pismo g. Štenglu kad sam saznao da je Marko Purišić bio četvrta rezerva koja se administrativnim tegobama digla na mjesto prve rezerve, nakon što sam razgovarao s pojedincima iz žirija koji su mi rekli da je Baby Lasagna bio apsolutni favorit, a na dvojac Battifiaca i Ferlin su se većinski pobunili, bilo kakav prividan dojam legitimiteta i profesionalnosti organizatora Dore nemoguće je održati.

Ipak, ja sam neprevaziđen optimist i pored ovako grube stvarnosti. Kao kakav yassificirani mindfulness guru koji uzima tisuće eura po idiot retreatu, samo gledam naprijed!

Sljedeća Dora trebala bi ulijevati strah u kosti apsolutno svima. Organizatorima prije svega, svakako! A izvođači koji se žele prijaviti trebali bi dobro razmisliti o tome koliko se žele naći pod paljbom javnosti koja je na dočeku tima Baby Lasagne izviždala organizatore. Neću se pretjerano baviti tom srži danas, idemo se malo zabaviti. Tko bi se trebao prijaviti na Doru 2025?

… i kako će to završiti!

5. Miach

Miach, koju odmilja zovem Mijać kao što ona r’n’b zove er-en-bi, uvjerljivo je najpoželjnija kandidatkinja. Cura koja nema pretjeranu javnu ličnost osim toga što je slatka, simpatična i što ima Lockroomov producentski pečat koji se pobrine da sve zvuči profesionalno i svjetski.

O njenom debitantskom albumu napisao sam iscrpnu recenziju i dao mu predarežljivih 6 od 10. Nisam mu smio dati manje. Lockroom je ipak producent godine i iznio je album na svojim sposobnim inženjerskim leđima - nisu ga ni nominirali za Porina, pa sam htio da ga umjesto tih diletanata prizna netko relevantan.

Bilo kako bilo, Mijać bi se trebala prestraviti suočena s Eurosongom jer će svi njeni nedostaci izaći na vidjelo: ispodprosječan autorski potpis koji ne nosi u sebi ništa osobno što ostavlja posljedice, velika opterećenost copy/paste tretmanima sad kad se istrošio onaj prvotni polet, sumnjive sposobnosti izvedbe uživo (nekad je solidna, nekad jako nedorasla, ali svakako simpatična) i velik problem pomanjkanja aure javne ličnosti.

Ako odluči ići u ovaj (pre)velik pothvat, nadam se da će proširiti autorski tim, ostalo se može pokriti pametnim marketingom (i za to se nadam da će unajmiti nekoga jer gimmick stidljivog i povučenog izvođača koji je samo sretan što je tu neće upaliti dvije godine zaredom).

Potencijal za ESC pobjedu: 3/10

4. Marko Bošnjak

Moj prezimenjak je trebao pobijediti prošli put kad je nastupao, ali Mia Dimšić i njen menadžer Damir Bačić molili su za glasove "stotine tamburaških grupa i njihove rodbine", što smo saznali potpuno slučajno od samog Bačića - usprkos pokušajima Mije Dimšić da ga prekine.

Bilo kako bilo, sve rečeno za njega stoji i sad: vokalni wunderkind nevjerojatne ekspresije s karakterom po mjeri generacije Z i Eurosonga. Autorski potpis: tako-tako, ali ima potencijal za pisanje tvrdih linija, još samo da napiše stotinjak pjesama da sazre i konstrukcija skladbi.  Predviđanja za ovu godinu pišem pod pretpostavkom da će surađivati s nekim na pjesmi za Doru, naravno.

Već neko vrijeme Marko se polako, ali sigurno gura u queer teritorij, a to se najjasnije vidi iz pjesme koju je napravio s Ivom Lorens:

Pjesma je bezveze i Marko nema naročitu ulogu u njoj, ali dobra verzija ovoga bila bi solidna za Eurosong publiku. Stvarna uloga pjesme je bila gurnuti ga puno jače u spomenuti queer teritorij, a sad je zanimljivo vidjeti što je sljedeći korak. Na YouTube komentare na ovu pjesmu rekao je da će se odseliti i tražio da mu se skinu s kičme, što nije dobar znak.

Potencijal za ESC pobjedu: 7/10

3. Selestia

Jedna od zanimljivijih pojava u zadnje vrijeme. Još uvijek je u pitanju neizbrušen talent i ovdje pričam isključivo na kredit potencijala, ali primjetno se voli igrati sa zanimljivim kadencama i istražuje konstrukciju po mjeri modernih inačica r’n’b-ja, trepa i klupske glazbe.

O Selestiji (Gabriela Zrilić) ne znam previše, što je odlično jer ljudi vole underdog natjecatelje. Vidjeli smo to ove godine, nije naročito važno koliko je izvođač poznat u matičnoj zemlji ako je proizvod kvalitetan i marketing odlično odrađen.

U najboljem slučaju (da ne kažem u mojim najluđim snovima) Selestia bi mogla u suradnji s jačim igračima isporučiti zabavan i ljepljiv komad klupskog r’n’b-ja i izgraditi drčnu ličnost za potrebe natjecanja kao što je napravila Konstrakta prije nekoliko godina.

Šanse da se to dogodi? 2/10

… ali vrijedi pratiti što Gabrijela radi iako je statistički jako vjerojatno da će nas uskoro razočarati.

2. Hiljson Mandela i Prazna lepinja

OK, ulazimo u dio u kojem spominjem stvarne kandidate. Saslušajte me: Hiljson je jedan od 4-5 potkovanih izvođača za ovakav pothvat u našoj državi.

Glazbeno je više nego sposoban napraviti hit na više razina i s više stilskih opredjeljenja. Osobnost i inteligencija su na razini iako se za slatki zveket kovanica eurocenta blamira glupim reklamama u zadnjih par godina i tako si umanjuje cijenu brenda. Vrlo je svjestan showbiz aspekta i sigurno bi odlično odradio taj dio.

Koncertne izvedbe su mu srednje ime: odličan je i zabavan kad se potrudi, kontakt s publikom je uvijek na razini (OK, publika su djeca od 13 godina, ali svejedno hvalevrijedno!), voli izvoditi zabavne gluposti poput akapela pjevanja Krist jednom stade na žal. I, a ovo je prilično važno, tehnički je sposoban repati na najvišoj razini; to znači da bi njegova strofa u potencijalnoj Eurosong pjesmi mogla biti izuzetna, a ne ona glupa, obligatorna rep strofica kakvu izvođači inače šalju na Eurosong da popune prostor.

Cijeli paket!

Hiljsone, poslušaj me: okupi Praznu lepinju i napravi pop hit s više slojeva; prvu strofu i refren pjevaj kako nikad nisi pjevao, ali nemoj zaboraviti svoj karakter i šaljivost bez obzira na ozbiljnost teme; u drugoj strofi mijenjaš odjeću i repaš na razini Kendricka Lamara u Untitled 2, a na kraju strofe iza tebe eksplodira velik zbor koji nosi refren dok ti preko njega pjevaš samo vokalne ukrase; iza toga velik drop s promjenom u kojoj uzimaš saksofon i ubijaš do samog kraja.

Pobjeda na Eurosongu? 6/10 ako me ne poslušaš, 9/10 ako me poslušaš

1. Porto Morto

Momci, prijavite se. Ako ste imalo digli razinu tekstualnog izražavanja u odnosu na PORTOPOP, dodali svom izričaju više popa te smanjili oslanjanje na višak instrumenata i nepotrebne intermezzo upade umjesto da stegnete tu konstrukciju, pobijedit ćete na Eurosongu.

Jedinstvena uzdanica naše alternativne glazbe, koja bi bila besramna pop glazba da su probili tu granicu u svom razmišljanju, Porto Morto možda su slabiji nego što očekujem od njih, ali su svejedno najbliže onome što želimo imati. Uostalom, ne bih ni očekivao više da ne smatram da su sposobni - što mislite, zašto za Ellu Dvornik nikad ne kažem da me razočarala?

Pogledajte ovu snimku i zamislite članove benda Porto Morto kako vise sa stropa dok izvode poremećen pop singl - dobit ćete viziju hrvatske Konstrakte s više skakutavosti, poletnijim nastupom i luđim pojavljivanjima, pogotovo za prave glazbenike©, koji će skočiti u hvalospjeve jer članovi na bini sviraju sve instrumente poznate čovjeku.

Pri-ja-vi-te-se!

Šanse za pobjedu ako je sve bar dva koplja iznad PORTOPOP albuma: 9/10

*Počasni spomen

Lima Len

Uz dobru pjesmu, simpatičnost Lima Lena u najmanju ruku bi bila u opakoj konkurenciji za pobjednicu na Dori.

Zimski

Zimski na Dori = El Bahattee na Porinu.

Tibor Karamehmedović

I to sam uz gitaru, potpuno sirovo, uz najbolju pjesmu koju je ikad napravio. Ako može Ed Sheeran biti jedna od najvećih zvijezda u takvom aranžmanu, može i Tibor pobijediti na jednom Eurosongiću, i to pjesmom na dobro korištenom hrvatskom jeziku.

Fani Solomun

S njom sam surađivao na ovoj pjesmi pa je neću previše hvaliti.

GROBLIJA

Plebejcima je ovo najlakše približiti spomenom uspjeha Bambie Thug, ali bez zajebancije: bilo bi vizionarski da Hrvatska pošalje ovakvo nešto.

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.