Umro je basist Phil Lesh (84), bio je jedan od osnivača grupe Grateful Dead

Screenshot: YouTube

Phil Lesh, basist i jedan od osnivača grupe Grateful Dead, preminuo je u dobi od 84 godine. Njegova smrt objavljena je na njegovom Instagramu s izjavom koja kaže da je "preminuo mirno jutros". Nije naveden uzrok smrti.

"Bio je okružen obitelji i ispunjen ljubavlju. Phil je donosio ogromnu radost svima oko sebe i ostavlja za sobom naslijeđe glazbe i ljubavi. Molimo vas da poštujete privatnost obitelji Lesh u ovom trenutku", stoji u izjavi. Iza sebe je ostavio suprugu Jill i sinove Grahamea i Briana.

1965. nastala je grupa Grateful Dead

Lesh, koji je rodom iz Berkeleyja u Kaliforniji, upoznao je budućeg kolegu Jerryja Garciju na zabavi u Menlo Parku 1962. godine. Lesh je predložio da snime jedan od Garcijinih nastupa za lokalnu radiopostaju, a ta snimka je na kraju rezultirala 90-minutnim specijalom, prema informacijama s Garcijine web stranice.

Godine 1965., nakon kratkog rada u pošti, Lesh se pridružio Garciji, Billu Kreutzmannu, Bobu Weiru i Ronu McKernanu te su imali svoj prvi nastup pod imenom The Warlocks. Do prosinca te godine postali su Grateful Dead i počeli su svirati po Kaliforniji.

Grupa je zajedno objavila 13 studijskih albuma i mnoge live albume, postavši jedna od najvećih jam bendova u povijesti.

"Starost donosi mudrost"

"Moram reći da su mi glazba i njezino izvođenje jednako bitni kao hrana i piće, a kako starim, to postaje još važnije", rekao je Lesh u intervjuu za Marin Independent Journal u lipnju. "Iako je ponekad fizički izazov, više nego kada sam bio mlad, otkrio sam da starost donosi mudrost, a s njom i glazbeno iskustvo i znanje koje nisam imao kad sam bio mlađi", dodao je tada. 

Lesh je 1994. godine uvršten u Rock & Roll Hall of Fame s grupom Grateful Dead, koja se raspala godinu dana nakon Garcijine smrti. Nakon toga osnovao je vlastitu grupu, Phil Lesh and Friends, koja je tijekom godina uključivala razne članove, uključujući Treya Anastasia iz Phisha, Marcusa Kinga i Duanea Bettsa.

Rockeru je 1998. godine transplantirana jetra, a potom je postao zagovornik darivanja organa. Godine 2015. podvrgnuo se operaciji zbog raka mokraćnog mjehura i tada je izjavio da se nada potpunom oporavku. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.