Psihologinja upozorava na osam znakova depresije kod djece koje je lako previdjeti

Foto: Shutterstock

Depresija je stanje koje karakteriziraju duboki osjećaji tuge, gubitak interesa za svakodnevne aktivnosti, te emocionalne i fizičke promjene poput umora i promjena u apetitu. Osobe koje pate od depresije često se bore s negativnim mislima i osjećajem beznađa, što može utjecati na njihovu svakodnevicu. Depresija može uzrokovati i fizičke simptome poput promjena u spavanju, glavobolja i opće iscrpljenosti.

No, osim odraslih, i djeca mogu pokazivati znakove depresije. Ipak, da bi im se pružila potrebna podrška, važno je prepoznati simptome. U nedavnoj objavi, dječja psihologinja, mama i edukatorica za odgoj, Jaimie Bloch, istaknula je osam znakova depresije kod djece koje je lako previdjeti, a ne bismo ih smjeli zanemariti.

  1. Povlačenje i izolacija
  2. Razdražljivost
  3. Gubitak interesa za aktivnosti koje su ranije voljela
  4. Niska energija i smanjena motivacija
  5. Promjene u higijenskim navikama (izbjegavanje tuširanja i pranja zubi...)
  6. Fizičke tegobe (glavobolje, bolovi u trbuhu, drugi fizički simptomi bez jasnog medicinskog uzroka)
  7. Poteškoće s koncentracijom
  8. Preplavljujući osjećaji krivnje ili srama (osjećaj bezvrijednosti ili pretjerana krivnja zbog manjih problema).

"Na odraslima je da prepoznaju znakove koji upućuju na to da nešto nije u redu s djecom, jer ona to često ne znaju izraziti. Najbolji način za prepoznavanje depresije kod djece nije obraćanje pažnje na to što govore, već promatranje njihova ponašanja. Ako sumnjate da dijete ima depresiju, prvi korak je razgovor; objasnite mu promjene koje ste primijetili i zajedno planirajte pronalazak stručnjaka za mentalno zdravlje koji može procijeniti situaciju. Vi i vaše dijete nikada niste sami na ovom putu", zaključila je psihologinja u opisu objave.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.