Psihologinja o grešci koju je napravila u odgoju: Da bar nisam bila takav roditelj

Foto: Pexels

Kada govorimo o roditeljstvu, često se postavlja visoka ljestvica očekivanja - odgojiti emocionalno zdravo i uspješno dijete. Međutim, Tovah Klein, psihologinja i autorica knjige Raising Resilience, ističe da je ideja savršenog roditelja nerealna i zapravo nepotrebna.

"Roditeljstvo nas svakodnevno podsjeća koliko smo daleko od savršenstva", kaže Klein, dodajući da su greške koje činimo važne lekcije za našu djecu.

Prema Klein, idealizirana slika roditelja može biti opasna jer djecu stavlja pod pritisak da i sami budu savršeni.

"Kroz naše pogreške djeca uče kako se nositi s izazovima i nesavršenostima života", objašnjava. Kad roditelji pokažu ranjivost i priznanje svojih grešaka, djeci pružaju primjer kako upravljati vlastitim emocijama i odnosima.

Klein u svojoj knjizi dijeli osobne trenutke kada su emocije nadvladale, kao kad je izgubila strpljenje ili povisila ton glasa. Svjesna da takvi trenuci mogu zastrašiti djecu, ističe važnost popravljanja odnosa kroz iskrenu ispriku.

"Ispričajte se i modelirajte zdrav način upravljanja konfliktima"

Priznanje greške ne samo da umiruje dijete već mu i pokazuje primjer kako se konstruktivno nositi s greškama. Klein preporučuje jednostavne i iskrene isprike, poput: "Žao mi je što sam vikala", jer tako djeca uče kako preuzeti odgovornost. Studije su pokazale da djeca koja su redovito izložena vikanju često razvijaju niže samopoštovanje i veći rizik od depresije. Stoga isprika može spriječiti dugoročne negativne učinke na mentalno zdravlje djece.

Klein ističe da je priznanje nesavršenosti ključno za stvaranje povezanosti između roditelja i djece. Svaki roditelj ima trenutke kada se teško kontrolira, ali najvažnije je prepoznati situaciju i ispraviti je.

"Najponosnija sam na trenutke kada sam se mogla uhvatiti u tome i sjetiti se da moram biti odrasla osoba u toj sobi, čak i kad je bilo teško", kaže Klein.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.