Vrijedi li nadograditi na iPhone 16 ako još koristite iPhone 11?

Foto: Shutterstock/apple.com

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

APPLE je ranije ovog mjeseca predstavio novu liniju iPhonea 16. S kupnjom ovako skupih telefona svakako ne treba žuriti, a mnogi ističu da svi oni koji posjeduju novije iPhone uređaje, od serije 13 nadalje, ne moraju nužno nadograđivati svoje telefone na nove modele. Međutim, oni s starijim uređajima mogli bi razmisliti o nadogradnji.

@cnetdotcom Replying to @𝐩𝐬𝐲𝐜𝐡𝐨𝐨’🎀 Still some differences but definitely what’s old did become kinda new again 😅 #iphone #apple #iphone16 #iphone11 ♬ 搞笑滑稽搞怪 - MrM

Novi iPhone 16 donosi veće baterije, novi gumb za fotografiranje, kao i umjetnu inteligenciju (AI). Za one koji koriste iPhone 11 ili stariji, nadogradnja bi se mogla isplatiti. Razloge za to naveo je 9to5Mac.

Zaslon daleko bolje kvalitete: Super Retina XDR

Apple je uveo OLED zaslone u ne-pro iPhone uređaje 2020. godine, no iPhone 11 i stariji modeli još uvijek koriste LCD zaslone. OLED zaslon pruža znatno veću rezoluciju, bolje boje, dublje crne tonove i podršku za sadržaj visokog dinamičkog raspona (HDR).

Super Retina XDR zaslon donosi znatno poboljšano vizualno iskustvo. Osim toga, mnogo je svjetliji, s podrškom za do 2000 nita svjetline na otvorenom kod iPhonea 16, u usporedbi s iPhoneom 11 koji doseže maksimalnih 625 nita.

Personalizirana umjetna inteligencija 

Apple Intelligence predstavljen je na WWDC-u u lipnju, donoseći potpuno novo Siri iskustvo s osobnim kontekstom, alate za pisanje koji poboljšavaju pisanu komunikaciju, Genmoji za izradu vlastitih emojija, novu značajku Clean Up koja uklanja neželjeni sadržaj s fotografija i još mnogo toga.

@andruedwards Apple has redesigned Siri in iOS 18, and it has a whole lot of new features that allow for it to refere info from different apps in order to answer your questions using the new Apple Intelligence! #ios18 #appleintelligence #siri #appleevent #wwdc #wwdc24 #apple @apple ♬ original sound - Andru Edwards

Iako sve ove značajke nisu odmah dostupne, za njihovo korištenje bit će potreban iPhone 15 Pro ili iPhone 16.

Bolje iskustvo s baterijom

iPhone 16 donosi značajna poboljšanja u pogledu baterije i punjenja u usporedbi s iPhoneom 11. Apple je s iPhone 15 linijom prešao s Lightning priključka na USB-C, omogućujući jedinstveno iskustvo punjenja. Sada je moguće koristiti isti kabel za telefon, laptop i mnoge druge uređaje.

Baterije su ove godine znatno unaprijeđene, a iPhone 16 može izdržati oko 5 sati duže reprodukcije videa u odnosu na iPhone 11, što predstavlja povećanje trajanja baterije od približno 30%. S duljim trajanjem baterije, potreba za čestim punjenjem značajno se smanjuje.

Punjenje je također brže nego ikad, s iPhoneom 16 koji podržava do 45 W žičanog i 25 W bežičnog punjenja (s MagSafe-om), dok iPhone 11 podržava do 20 W žičanog i 7.5 W bežičnog punjenja.

Dynamic Island

Dynamic Island predstavljen je na iPhoneu 14 Pro, zamijenivši tradicionalni "notch". Riječ je o kombinaciji hardvera i softvera koja omogućuje interakciju s obavijestima, aplikacijama i raznim drugim funkcijama izravno s vrha iPhonea. Može se koristiti za upravljanje glazbom, odgovaranje na telefonske pozive i mnoge druge interakcije.

@davey_gravy DYNAMIC ISLAND SECRET FEATURE 🔐 #techtok #daveygravy #iphone15pro #dynamicisland #ios17 ♬ original sound - Davey Gravy

Dynamic Island također podržava Live Activities, pa aplikacije poput Flighty mogu prikazivati detalje o letu upravo u gornjem dijelu zaslona.

Dodatni gumbi

Od iPhonea 11 uvedena su dva nova gumba, uključujući Action Button (koji zamjenjuje prekidač za isključivanje zvuka) i gumb za kontrolu kamere (Camera Control). Apple ne naziva kontrolu kamere gumbom, iako to zapravo jest.

@verge Here’s how iPhone’s new camera capture button actually works. #apple #iphone16 #camera #tech #techtok Presented by @T-Mobile ♬ original sound - The Verge

Action Button po defaultu i dalje funkcionira kao prekidač za isključivanje zvuka, no može se postaviti za druge funkcije, poput Focus Modea, otvaranja aplikacije Kamere, uključivanja svjetiljke, snimanja glasovne bilješke i drugih. U iOS-u 18, aplikacije će moći kreirati vlastite kontrole za Action Button i Control Center, što će značajno unaprijediti njegove mogućnosti.

Kontrola kamere je novi prekidač na iPhoneu 16 koji omogućuje jednostavne i svestrane načine korištenja kamere. Pritiskom na gumb otvara se aplikacija Kamere, a pritiskom unutar aplikacije snima se fotografija, dok duljim pritiskom započinje snimanje videa.

Prevlačenjem prsta preko gumba po defaultu se mijenja zoom. Dvostrukim laganim pritiskom gumba otvara se izbornik za konfiguriranje različitih funkcija, poput podešavanja ekspozicije, dubine, zuma, kamera, stilova i tonova.

Ostale manje značajke:

  • Kamera od 48 MP s opcijom 2x optičkog zuma
  • Novija ultraširoka kamera s podrškom za makrofotografiju
  • Povećana otpornost na vodu
  • Optička stabilizacija slike s pomicanjem senzora
  • Cinematic mode za video
  • Action mode za video
  • Prostorne fotografije i videozapisi
  • 5 G podrška
  • Wi-Fi 7
  • MagSafe bežično punjenje
Apple iPhone 16, 128 GB, Ultramarine, Amazon, 996.85 eura
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.