ANKETA Kako treba izgledati novih prvih 11 Hrvatske?

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL, Ansis Ventins/PIXSELL, EPA

HRVATSKA je okončala neuspješan nastup na Europskom prvenstvu. Sa samo dva osvojena boda u grupi nije se uspjela plasirati među najboljih 16 pa se tako u srijedu vratila kući, dosta ranije od očekivanog. Euro je sada iza nas, a hrvatska reprezentacija okreće se budućnosti.

Predsjednik HNS-a Marijan Kustić otkrio je da će Hrvatsku i nakon ovog Eura voditi Zlatko Dalić. Dalić je u Njemačkoj ostao vjeran dobrom dijelu svojih senatora, unatoč tome što neki od njih nisu bili u najboljoj formi. Ipak, u nadolazećim danima ne bi trebalo čuditi ako se neki od njih i oproste od reprezentacije, a predstojeći ciklus Lige nacija trebao bi biti dobra prilika da mlađi igrači dobiju veću ulogu u momčadi, kao i da joj se priključe neki novi reprezentativci.

Stoga smo pripremili veliku anketu u kojoj vas pitamo da odaberete kako bi hrvatska reprezentacija trebala igrati nakon Europskog prvenstva. U anketu smo uvrstili sve igrače koji su bili na Euru, kao i one sa šireg popisa te one koji imaju dobru šansu ubrzo se priključiti reprezentaciji. Na vama je da među njima odaberete svojih idealnih 11.

U kojoj formaciji Hrvatska treba igrati?

Već neko vrijeme dosta ljudi ima mišljenje da bi Hrvatska trebala pokušati igrati u sustavu s tri braniča, s obzirom na to da ima dosta igrača kojima po profilu takav sustav odgovara. Takvom formacijom ujedno bi se mogao pokušati kompenzirati nedostatak brzih i prodornih igrača na krilnim pozicijama.

Tko treba braniti?

Nema naznaka da će biti promjena među vratnicama te se očekuje da će Dominik Livaković nastaviti biti hrvatski broj 1. Ipak, uz vratare koji su mu bili rezerve u Njemačkoj, na vrata reprezentacije kuca i Dominik Kotarski, koji brani odlično u PAOK-u.

Tko treba igrati u obrani?

Dalić je već u Njemačkoj ponudio neka nova rješenja u obrani. U prvi plan prometnuo se Marin Pongračić, dok se Joško Gvardiol preselio na lijevog beka. Josip Stanišić je, pak, izgurao Josipa Juranovića.

Iako je obrana zapravo najmlađi dio reprezentacije, ne treba iznenaditi ako se u njoj pojave i neka nova imena poput Domagoja Bradarića, iza kojeg je dobra sezona u Serie A. Eventualna promjena formacije također bi izmijenila aktualnu situaciju.

Tko treba igrati u veznom redu?

Na Euru je Dalić ostao vjeran svojoj trojici senatora u sredini terena. Luka Modrić, Marcelo Brozović i Mateo Kovačić započeli su sve tri utakmice, no taj vezni red nije funkcionirao onako dobro kao prije.

Modrić će uskoro napuniti 39 godina, a Brozović 32 i lako je moguće da smo protiv Italije posljednji put gledali ovaj vezni red na okupu. Potencijalnih zamjena je mnogo, na Euru se nametnuo Luka Sučić, a puno se očekuje i od Martina Baturine, najmlađeg hrvatskog igrača u aktualnom sastavu reprezentacije.

Tko treba igrati u napadu?

Dobar dio napadača također je već zagazio u ozbiljne igračke godine. Ivan Perišić ove je godine napunio 35 godina, Andrej Kramarić je tijekom Eura proslavio 33. rođendan, a uskoro će mu se pridružiti i Ante Budimir.

Dalić je u razdoblju nakon Katara tražio mlade napadače, no nakon nekoliko neuspješnih pokušaja na kraju se vratio Budimiru. Sada se nameću neki novi mladići. Marin Ljubičić i Igor Matanović su nakon dobrih sezona u klubovima bili na pretpozivu za Euro, a sigurno je da se velike nade polažu i Osijekovog 18-godišnjaka Antona Matkovića, za kojeg se već zanimaju veliki klubovi poput Intera.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.