Debitirao je za reprezentaciju, ali još nije za Hajduk. Gattuso mu daje priliku?

Foto: Robert Matić/Hajduk.hr

OFENZIVNI veznjak Hajduka Madžid Šošić (21) je prije malo više od dva tjedna upisao debitantski nastup za reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Novi izbornik Sergej Barbarez ga je pozvao na okupljanje za dvije prijateljske utakmice protiv Engleske (0:3) i Italije (0:1), a uveo ga je u igru u 89. minuti utakmice protiv Italije.

Samo po sebi ne bi bilo čudno da talentirani mladi igrač debitira za reprezentaciju u prijateljskoj utakmici, ali kada to stavimo u kontekst da je Šošić u Hajduk došao prije četiri godine te još nije upisao niti jedan nastup za prvu momčad, onda je to vrlo neobično. Vjerojatno je to jedinstven slučaj u povijesti Hajduka da je netko debitirao za reprezentaciju prije nego za klub.

Šošić je poziv izborio dobrim igrama u Radomlju, Hajdukovom partnerskom klubu, koji se natječe u prvoj slovenskoj ligi. Prošle sezone je upisao 34 nastupa u ligi i kupu te je postigao 10 pogodaka i tome dodao tri asistencije. Bio je jedan od najbolje ocijenjenih igrača lige i vjerojatno glavni razlog što je Radomlje izbjeglo ispadanje iz prvog ranga.

Grafika: Sofascore

Asistirao u prijateljskoj utakmici protiv Veleža

Bio je među 30 igrača koji su se stavili na raspolaganje novom treneru Hajduka Gennaru Gattusu od početka ljetnih priprema za novu sezonu. U ponedjeljak je igrao svoju petu prijateljsku utakmicu za prvu momčad Hajduka otkada je stigao u klub te je u pobjedi protiv Veleža 3:0 asistirao za gol mladom Bruni Durdovu. Nije ovo prvi put da je Šošić na ljetnim pripremama s Hajdukom jer ga je Ivan Leko vodio prošle sezone te se činilo da bi se mogao izboriti za ostanak u klubu.

No to se nije dogodilo, nego je proslijeđen ponovno u Radomlje nakon što je produžio ugovor s Bijelima do ljeta 2026. godine. Šošić je u Hajduk došao na ljeto 2020. godine iz Željezničara, kada je napunio 18 godina. Prethodno je bio član svih mlađih uzrasta (do U-19) reprezentacije BiH, za koju je upisao 12 nastupa i zabio dva gola. Za prvu momčad Željezničara nije debitirao.

U svojoj prvoj sezoni u Hajduku igrao je za drugu momčad, koja se natjecala u drugoj ligi te je upisao 22 nastupa, većinom ulazeći s klupe, a zabio je jedan pogodak. Od igrača koji su tu sezonu nastupali za drugu momčad, danas u Hajduku nema praktički nikoga ili su na margini momčadi poput Ivana Ćubelića.

Ozljeda ga je unazadila

Hajduk ga je sljedeće sezone poslao na posudbu u Zrinjski gdje je upisao prvoligaški debi baš protiv svog matičnog Željezničara. Na početku sezone je odigrao šest utakmica, od čega jednu kao starter, a onda je u rujnu 2021. godine doživio tešku ozljedu križnog ligamenta koljena zbog čega je morao na operaciju i propustio je cijelu sezonu. Bio je to veliki udarac za mladog igrača te nije bilo realno da iduće sezone dobije priliku u Hajduku.

Na ljeto 2022. godine se oporavio i Hajduk ga je poslao na prvu posudbu u Radomlje. Za njega je to bio pun pogodak jer je napokon uhvatio kontinuitet igranja. Nastupio je u 30 utakmica, Radomlje je neko vrijeme bilo hit lige, a on je sezonu završio kao neupitni starter postigavši tri gola i pet asistencija.

Mislilo se da bi mogao biti spreman za iskorak i konkurirati za momčad Hajduka, ali Bijeli su imali velike ambicije u sezoni te za njega nije bilo mjesta. Odigrao je sada odličnu sezonu u Sloveniji, zaradio poziv u reprezentaciju, u kolovozu će napuniti 22 godine i čini se da je došlo do trenutka "sad ili nikad" što se tiče njegovog igranja za Hajduk.

Hoće li mu Gattuso dati priliku?

Hajduku je prošle sezone kronično nedostajalo kreacije i učinkovitosti u zadnjoj trećini, a Šošić ima karakteristike koje su momčadi potrebne. Ima li potrebnu kvalitetu ostaje na procjenu Gattusu, koji će uskoro izabrati momčad koja putuje u Sloveniju na središnji dio priprema. Madžid je ofenzivni veznjak i napadač, ali može igrati i na lijevoj strani kao krilni igrač, što je u kontekstu igre koju Gattuso preferira zanimljivo.

Izvještaji skauta ga opisuju kao igrača koji se voli pozicionirati blizu svojeg napadača i između protivničkih braniča. Više voli izravno primiti loptu u svoje noge i učinkovito iskorištava širinu terena. Nema izražene atletske sposobnosti ni veliku fizičku snagu, ali to nadoknađuje kroz svoju inteligenciju na terenu i tehničke sposobnosti. Krasi ga izvrsna kontrola lopte i sposobnost brzog razmišljanja na terenu.

Ne libi se donositi teške i komplicirane odluke. Spretan je s obje noge, što mu omogućuje da bude učinkovit u skučenim prostorima i još više nepredvidiv. Posjeduje vrlo dobar nogometni IQ, posebno u kretnjama i donošenju odluka u protivničkom prostoru. Dinamičan je igrač koji kvalitetno kontrolira loptu u visokom tempu. Uživa u riskiranju i ne boji se pogriješiti. Hoće li mu ove karakteristike omogućiti ostanak u Hajduku i napokon debi za prvu momčad ostaje za vidjeti. Ako ovog ljeta ne uvjeri Gattusa da ima potrebnu kvalitetu, realno je da napusti klub i potraži svoju sreću drugdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.