Dijete Zvezde o transferu u Hajduku: Želio sam u Split, ali oni nisu htjeli Srbina

Foto: EPA

HAJDUK i Crvena zvezda bili su možda najveći rivali unutar Velike četvorke jugoslavenskog nogometa (Zvezda, Partizan, Hajduk, Dinamo), a zanimljivo je kako je uz Iskru iz Bugojna, koja je u najvišem rangu provela jednu sezonu, Hajduk jedini klub koji ima pozitivni omjer sa Zvezdom.

Njihovo rivalstvo na terenu zaključeno je u finalu Kupa maršala Tita u Beogradu 1991. godine kada je Alen Bokšić svojim golom Hajduku donio "ratni trofej" u osvit sukoba u Hrvatskoj i nedugo nakon što je premoćna generacija Zvezde u Bariju postala prvak Europe.

Nakon raspada Jugoslavije nijedan igrač nije prešao iz Zvezde u Hajduk ili obrnuto, ali jedan je prije dvadesetak godina bio veoma blizu. Riječ je o Beograđaninu Nenadu Stojanoviću (44), djetetu Zvezde kojeg su Crveno-bijeli početkom stoljeća selili po raznim posudbama. 

"Ja sam htio u Split i imao sam pristanak Zvezde"

U sezoni 2002./2003. Stojanović se našao u Leotaru iz Trebinja, kojem je s 22 gola donio naslov prvaka u prvoj sezoni u kojoj su prvenstvo igrali klubovi iz cijele BiH. Stojanović, poznat po nadimku Purke, u razgovoru za Telegraf ispričao je kako je bio nadomak potpisa za Hajduk: 

"Igrali smo protiv Sarajeva, ja sam nastupao za Leotar i dobili smo 3:2. Slaven Bilić i još netko s njim su došli gledati utakmicu, a ja sam postigao hat-trick. Imao sam kontakt s njima, razgovarali smo. Čak smo napravili i neki predugovor. Naravno, Zvezda je bila upoznata s tim, ali navijači su bili taj fitilj za moj povratak na Marakanu.

Tada se lomilo hoće li biti Željezničar ili Hajduk, ja sam htio u Split i imao sam pristanak Zvezde, ali poslije toga su bili neki mali problemi i s navijačima Hajduka. Navodno nisu htjeli Srbina u ekipi, a u Beogradu su bili pritisci u principu: 'Ako odem u Hajduk i tamo budem igrao dobro kao Zvezdino dijete, zašto ovdje ne dobijem šansu?' Zašto ovo, zašto ono..."

Igra i danas

Stojanović je na kraju vraćen na Marakanu, ali u Zvezdi nije ostavio trag pa je 2005. otišao u belgijski Genk. Otamo je prešao u FC Brussels pa u ruski Luč iz Vladivostoka. Iz Rusije se vratio u domovinu, preciznije u Vojvodinu i otada igra za klubove u Srbiji, BiH i Crnoj Gori. Zanimljivo je da je aktivan i danas u 45. godini u niželigašu Gorki Glušci. Za Hajduk poslije rata nikada nije zaigrao državljanin Srbije, tek pokoji Srbi državljani drugih zemalja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.