"Kod 3:2 sam htio poslati poruku prijateljima da će završiti 5:2 ili 6:2 za Bayern"

Foto: EPA-EFE, R.R./ATAImages/PIXSELL

DINAMO je u svojoj prvoj utakmici u novom formatu Lige prvaka ispisao povijest, kako kluba tako i samog natjecanja. Doživio je najteži poraz ikad i postao prvi klub koji je u Ligi prvaka primio devet golova. Nakon nekoliko godina ozbiljnih rezultata u nižim europskim natjecanjima Zagrepčani su podsjetili na dane prije desetak godina, kad su od europskih velikana primali po šest, sedam golova.

Dok mnogi hrvatski treneri i dinamovci bježe od komentara na sinoćnje događaje, ne želeći "mlatiti mrtvog magarca", bivši igrač i trener Dinama te nekadašnji reprezentativac Nikola Jurčević za Index je analizirao razloge epskog potopa na Allianz Areni, koji je samo apostrofirao katastrofalno ljeto svih hrvatskih klubova u Europi.

Što reći nakon sinoćnje utakmice?

Večer su obilježili nevjerojatno visok poraz i devet primljenih golova. Još kad sam shvatio da je to najveći broj golova jedne ekipe u povijesti Lige prvaka i da se to dogodilo Dinamu, svakako je šok za Dinamo, hrvatski nogomet i navijače.

Istovremeno, ovo je bilo i otrežnjenje, da možemo vidjeti kakav je nogomet koji se igra kod nas u usporedbi s top klubovima. Bayern je sigurno među top 5 klubova u Europi, ranjen je od prošle sezone, u kojoj nije osvojio trofej, ima novog trenera i vidjela se velika glad na njegovim igračima, koji su i inače kvaliteta najviše klase.

Ishod je nevjerojatan broj golova, ali i statistika udaraca u gol, u okvir... Svi parametri su nevjerojatni za tu razinu natjecanja i govore o Dinamovoj inferiornosti.

Ovaj rezultat vratio nas je desetak godina u prošlost, kad je Dinamo primao šest golova od Reala ili sedam od Lyona. Je li zaista napravio takav korak unatrag nakon nekoliko uspješnih godina ili se radi o jako lošem danu?

Odgovor na to dobit ćemo u utakmicama protiv Arsenala i možda Dortmunda, ne vjerujem da bi se išta slično moglo dogoditi protiv ostalih. Mislim da je ovo ipak bila izdvojena utakmica jer su to igrači top klase koji se rehabilitiraju od lani, imali su prvu utakmicu na Allianz Areni u Ligi prvaka i htjeli su ostaviti dojam.

Ali Dinamo će teško napravit korak naprijed ako ne pronađe više brzine, više brzih igrača. Teško je igrati bunker ako nemaš barem dva brzanca naprijed, koji mogu pobjeći, odraditi produženi sprint. Bez toga su sterilni i ne mogu ništa. Nije im koristio ni dodatni stoper u obrambenoj trojci jer se nije znalo tko koga čuva i, bez obzira na višak igrača, golovi su padali iz šesnaesterca.

Obrana je zaista izgledala izgubljeno, stalno je netko bio sam, golovi su padali iz odbijanaca... Kako to objasniti?

Razlog je to što, kad dugo ne vidiš loptu, kad ne možeš spojiti tri dodavanja, više ne znaš s koje strane opasnost prijeti. Igrači izgube koncentraciju kad su pod takvim pritiskom da ne mogu igrati nogomet. A igrači Bayerna kažnjavaju i najmanju grešku.

Je li ovakav ishod isključivo pitanje kvalitete ili i pristupa?

Na prvom je mjestu velika razlika u kvaliteti, koja je dvije do tri klase, ovisno o danu Bayerna, koji se tu najviše pita. Poklopilo se da je Bayern bio u vrhunskom izdanju, a Dinamo ispod svoje razine. Očekivao sam pobjedu Bayerna, ali ni u snu ne bih pomislio da će primiti devet golova. Tako da je istina negdje između, ali svakako je pomogao katastrofalan dan Dinama.

Trenuci Dinamove radosti kratko su trajali (Marko Lukunic/PIXSELL)

Što ste pomislili kod 3:2, da slijedi preokret ili da je Dinamo samo probudio uspavanog lava?

Kod 3:2 sam htio poslati poruku prijateljima da će završiti 5:2 ili 6:2. Imao sam osjećaj da Bayern u svakom napadu može doći do šanse. Nakon primljenih golova dodali su gas. Dinamo se u prvom poluvremenu nije sastao s loptom i to je uspavalo domaćine jer su pomislili da im ne prijeti nikakva opasnost.

Ali nakon tih golova postalo je još opasnije. Dinamo je pomislio da može, krenuo u otvoreniju igru, ostavio više prostora, a Bayern je nakon toga u svakom napadu napravio šansu. Kad igraš s devet igrača iza, može se izbijati lopta, ali ovako su Bayernu davali čistu poziciju.

Ponijela ih je euforija kad su smanjili na 3:2, možda bi bilo pametnije da su se vratili u defenzivni blok i pokušali učiniti Bayern nervoznijim u pokušajima da zabije četvrti gol. Ali pokušavali su stihijski prema naprijed, a Bayern im je ulazio iza leđa i kažnjavao ih.

Kad se dodaju i rezultati ostalih klubova u Europi, što ovo govori o HNL-u?

Nažalost, govori da sve teže držimo korak s vrhunskim nogometom. Teško je Dinamo uspoređivati s Bayernom, ali devet golova je velika pljuska i za Dinamo i za hrvatski nogomet jer je jako odjeknulo. Jutros su svi gledali tko je to primio devet golova kad su vidjeli rezultat.

Velika pljuska su i porazi Hajduka od Ružomberoka i Rijeke od Olimpije, što pokazuje da teško pratimo suvremene europske trendove. Jedan od najvećih razloga je to što nemamo brzih i motoričnih igrača, bez njih se ne može igrati brza tranzicija i ofenzivni nogomet kakav se danas igra.

Tu su i mogućnosti u smislu financija, veličine zemlje, siromašne infrastrukture, sve što vrijedi brzo se prodaje u veće lige. Novac diktira sve, a ekipe koje nekad spominjemo, iz Azerbajdžana, Armenije ili Kazahstana, imaju po osam, devet stranaca i zato mogu napraviti iznenađenje i ulaziti u skupine Europske ili Konferencijske lige. Osim toga, malo se precjenjujemo, mediji precjenjuju neke igrače, pa dolazi do razočaranja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.