Hrvatski hit napadač: Eintrachtu mogu donijeti novu dimenziju u napadu. Spreman sam

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

HRVATSKI U-21 reprezentativac Igor Matanović (21) ima sjajnu sezonu iza sebe u drugom razredu njemačkog nogometa. Hrvatski napadač rođen u Hamburgu prošle sezone je igrao za Karlsruher koji je završio na petom mjestu (od 18 klubova) druge Bundeslige, a tamo je došao prošlog ljeta na posudbu iz prvoligaša Eintrachta, gdje će se ove sezone pokušati nametnuti.

Transfermarkt njegovu vrijednost procjenjuje na pet milijuna eura, a nedavno je produžio ugovor s Eintrachtom do ljeta 2029. godine. Matanović je do prije samo četiri mjeseca vrijedio milijun eura, a rast vrijednosti od 400 posto ne treba čuditi kada uzmemo u obzir da je za Karlsruher u 32 utakmice zabio 14 golova, što ga je smjestilo na sedmo mjesto ljestvice strijelaca lige.

Uz 14 golova, ubilježio je i sedam asistencija. Odigrao je 2330 minuta, što znači da je zabio ili asistirao za gol u prosjeku svakih 111 minuta na terenu. Nije to promaklo ni izborniku Zlatku Daliću, pa mu je uputio pretpoziv za Europsko prvenstvo u Njemačkoj.

Eksplodirao je prošle sezone

194 cm visoki igrač ima šest nastupa i dva pogotka za hrvatsku U-21 reprezentaciju i još uvijek može igrati za nju, a nedavno je ponovno pozvan nakon pauze od skoro dvije godine. Zanimljivo, prvi put je za Hrvatsku nastupao za U-14 selekciju, da bi kasnije igrao za njemačke mlađe selekcije prije nego što ga je Igor Bišćan ponovno pozvao u hrvatski dres, a ove godine sada smijenjeni izbornik Dragan Skočić.

Matanović je svoju karijeru započeo u St. Pauliju za koji je debitirao u drugoj Bundesligi sa 17 godina te u prvoj sezoni postigao jedan pogodak. To je bilo dovoljno da ga na ljeto 2021. godine kupi Eintracht za 500.000 eura, koji ga je potom vratio na posudbu u St. Pauli, gdje je igrao sljedeće dvije sezone.

Ukupno je za taj klub skupio 56 nastupa u kojima je zabio tri gola i podijelio pet asistencija. Prošlo ljeto je promijenio sredinu te je u Karlsruheru eksplodirao, a sada će svoj talent pokušati dokazati na najvišoj razini. Novi ugovor koji mu je Eintracht ponudio govori u prilog tezi da će dobiti pravu šansu u Bundesligi i time se približiti reprezentaciji Hrvatske.

"Naučio sam gutati kao mlad igrač"

U intervjuu za njemački Kicker je govorio o svojim planovima i misli li da će dobiti šansu u Eintrachtu. Nijemci navode: "Kada se Igor Matanović prošlog kolovoza preselio u Karlsruher na posudbu, nije mogao zamisliti da će Eintracht dva tjedna kasnije očajnički tražiti napadača. Odlaskom Rafaela Borréa i Randala Koloa Muanija odjednom je imao dva konkurenta manje. Je li požalio zbog svog poteza? 'Nije prvi put da čujem to pitanje', nasmijao se Matanović pa nastavio:

'Situacija tada jednostavno nije bila predvidljiva. Prije svega, ovaj put dolazim s potpuno drugačijim samopouzdanjem. Sada imam uvjerenje da stvarno mogu pomoći i postati dio tima. To je bilo teže prije godinu dana. Svojim stasom mogu donijeti dimenziju u napad koju Eintracht u posljednje vrijeme nije imao', smatra Matanović, visok 194 centimetra i težak 90 kilograma. 'Eintracht je uvijek profitirao od takvih igrača, kad se sjetim imena kao što su Sebastien Haller, Alex Meier ili Bas Dost... To mi je velika motivacija.'

Ako mu bude trebala duža prilagodba, bit će spreman. Tako je bilo u Karlsruheu, a još više u St. Pauliju. 'Ne zavidim igračima kojima u mlađim godinama sve ide glatko. Iako se to sigurno u početku čini ugodnim. Ali sretan sam što sam već kao mlad igrač naučio gutati i suočavati se s poteškoćama', kaže Matanović. I u području samokritike je napredovao: 'Jedno vrijeme sam si u St. Pauliju zamjerao svaku sitnicu, poticao sam samoga sebe protiv sebe. Samokritika je sigurno važna. Ali ako od deset akcija devet bude dobrih, a vi se definirate samo preko one jedne loše, to jednostavno više nije zdravo.'"

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.