Nova medalja za Hrvatsku na POI-ju. Anđela Mužinić Vincetić ima najmanje broncu

Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

NAJBOLJA hrvatska parastolnotenisačica Anđela Mužinić Vincetić plasirala se u polufinale kategorije WS3 na Paraolimpijskim igrama u Parizu i time je osigurala najmanje brončanu medalju. Svega nekoliko sati nakon što je Luka Baković osvojio broncu u bacanju kugle, Hrvatska je stigla do još jednog odličja.

Mužinić Vincetić je u četvrtfinalu pobijedila Tajlanđanku Dararat Asayut s 3:1 (7:11, 11:8, 11:3, 11:8), izborivši polufinale protiv Kineskinje Juan Xue, koja je s 3:1 bila bolja od korejske igračice Mi Gyu Lee. U četvrtfinalu iste kategorije nastupila je i Helena Dretar Karić, koja je izgubila od Talijanke Charlotte Ragazzini 0:3 (5:11, 4:11, 6:11).

"Onaj tko misli da je ovo lako, neka slobodno dođe igrati. Znaš da si bolji, ali to moraš pokazati. Pokazala sam 40 posto onoga što mogu jer sam se stisnula. Nadam se da je ova barijera srušena, napokon imam pojedinačnu medalju na Paraolimpijskim igrama i nadam se da je bilo dosta stresova", rekla je Mužinić Vincetić.

Anđela Mužinić Vincetić s obitelji i prijateljima / Foto: HPO

Najveći pojedinačni uspjeh u karijeri

Najveći je to pojedinačni uspjeh u karijeri za 31-godišnju Mužinić Vincetić, koja je dosad osvojila medalje na svim natjecanjima osim Paraolimpijskih igara. U Pariz je stigla kao aktualna europska prvakinja, dok je na svjetskim prvenstvima osvojila srebro u Granadi 2022. te broncu u Laškom 2018.

Podsjetimo, Mužinić Vincetić je s Dretar Karić osvojila dvije paraolimpijske medalje u ekipnoj konkurenciji - srebro u Rio de Janeiru i broncu u Tokiju.

"Iz Rija i Tokija smo se vratili s ekipnim medaljama, ovo je moja prva pojedinačna medalja. Došlo je i moje vrijeme, nakon godina i godina rada i treniranja", rekla je hrvatska parastolnotenisačica.

Obitelj i prijatelji su gledali njezin nastup

Atmosfera u dvorani je bila sjajna, South Paris Arena je bila praktički ispunjena do zadnjeg mjesta. Mužinić Vincetić je također imala podršku. S tribina su je pratili roditelji Željko i Marija, suprug, bivši paraolimpijac Kristijan Vincetić, obitelj, prijatelji...

"Naravno da sam čula svoje navijače, to je bio još jedan uteg, breme na leđima, kada znate da su ljudi došli iz Hrvatske radi vas, platili put i smještaj, da vjeruju u tebe", izjavila je Mužinić Vincetić.

Njezina trenerica Mirela Šikoronja Ivančin rekla je da je Mužinić Vincetić ušla u meč u grču, ali je na koncu presudila njezina kvaliteta.

"Još sam pod dojmom, u ovako prekrasnoj atmosferi na koju mi objektivno nismo navikli. Sve te to diže, ali i malo stišće. Anđela je u grču ušla u meč, vjerojatno je sama pomisao da igra za medalju stvorila pritisak. Njena kvaliteta je presudila i uspjela je izboriti polufinale. Nadam se da će sada, nakon što je probila led, guštati s Kineskinjom. Prava Anđela definitivno ima šanse", rekla je Ivančin.

Mužinić Vincetić nakon prometne nesreće završila u kolicima

Mužinić Vincetić je do svoje 13. godine trenirala odbojku. Međutim, nakon prometne nesreće 2006. završila je u kolicima. Sličnu sudbinu proživjela je i Helena Dretar Karić, koja je bila talentirana rukometašica Koke iz Varaždina, međutim, sa 17 godina nastradala je kao pješakinja u prometnoj nesreće te je od tada u kolicima.

Nažalost, Dretar Karić nije uspjela pobijediti Talijanku Ragazzini. Plasman u četvrtfinale je njezin najbolji rezultat na POI-ju u pojedinačnoj konkurenciji.

"Moram biti zadovoljna, ovo su moje četvrte Igre, a prvi put sam stigla do četvrtfinala. U osmini finala sam prvi put u karijeri pobijedila Slovakinju Kanovu. Nažalost, protiv Talijanke nije išlo. Njezina igra mi nikako ne odgovara, igrale smo tri, četiri puta, ali mi njezina igra ne odgovara. Treba joj čestitati, bila je bolja", rekla je 44-godišnja Dretar Karić, koja se od POI-ja oprašta s dva četvrtfinala.

"Žao mi je parova jer smatram da Anđela i ja imamo kvalitetu za medalju. Ždrijeb nas nije pomazio, Kineskinje od kojih smo izgubile u četvrtfinalu na koncu su osvojile zlato. I protiv njih smo odigrale vrhunski", izjavila je Dretar Karić, dodavši kako je atmosfera na Igrama bila sjajna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.