Prije 10 godina je završio u zatvoru zbog silovanja djeteta. Sad će nastupati na OI

Foto: Profimedia

NIZOZEMSKI odbojkaš na pijesku Steven van de Velde (29) prije deset godina proveo je tri godine u zatvoru zbog silovanja 12-godišnje djevojčice, a idućeg mjeseca predstavljat će Nizozemsku na Igrama u Parizu. Van de Velde je, pišu britanski mediji, osuđen na četiri godine, no pušten je 2017. 

"Znamo Stevenovu povijest", izjavio je Michel Everaert, generalni direktor Nizozemskog odbojkaškog saveza. "Steven je tada bio osuđen prema engleskim zakonima i odslužio je svoju kaznu. Od tada smo stalno u kontaktu s njim, a Steven je danas u potpunosti reintegriran u nizozemsku odbojkašku zajednicu. Dokazao je da je uzorno profesionalno i ljudsko biće i nije bilo razloga sumnjati u njega otkako se vratio iz Engleske”, dodao je Everaert u izjavi.

"To je bila najveća greška u mom životu''

Everaert je rekao da je Savez opsežno razgovarao s Nizozemskim nacionalnim olimpijskim odborom (NOC), Međunarodnom odbojkaškom federacijom (FIVB) i Van de Veldeom prije njegova povratka u sport. Van de Velde je odslužio dio svoje kazne u Engleskoj prije nego što je prebačen u Nizozemsku, gdje je pušten.

Van de Velde je 2018. rekao nacionalnoj televiziji NOS: ''Učinio sam ono što sam učinio. Ne mogu vratiti vrijeme pa ću morati snositi posljedice. Možete mi suditi, naravno. To je najveća greška u mom životu.'' U izjavi koju je objavio Nizozemski odbojkaški savez Van de Velde je rekao da je zahvalan na prilici koja mu je pružena.

"Razumijem da uoči najvećeg sportskog događaja na svijetu ovo može privući pozornost međunarodnih medija. Zbog druge prilike koju sam dobio od roditelja, prijatelja, poznanika i kolega, koji su me ponovno prihvatili nakon najveće greške u mom tada mladom životu”, rekao je pa je dodao:

''Zahvalan sam i Nizozemskom odbojkaškom savezu jer su mi uz jasne uvjete i dogovore ponudili ponovno budućnost u ovom lijepom sportu. Ali također se prisjećam tinejdžera kakav sam bio, koji je bio nesiguran, nespreman za život vrhunskog sportaša i nesretan iznutra, jer nisam znao tko sam i što želim.''

"Šanse da bude recidivist ne postoje''

Nizozemski odbojkaški savez i Nizozemski olimpijski odbor rekli su u izjavi da podržavaju Van de Veldea, dodajući da su oni, zajedno s FIVB-om, konzultirali stručnjake koji smatraju da je njegova šansa za recidivizam "nikakva". "Van de Velde sada ispunjava sve kvalifikacijske uvjete za Olimpijske igre i stoga je dio tima", dodao je odbor.

No nisu svi sretni što će Van der Velde nastupiti u Parizu. Ju’Riese Colon, glavna izvršna direktorica američkog centra SafeSport, u izjavi za CNN je rekla kako je "njena organizacija duboko zabrinuta zbog toga što netko tko je osuđen zbog seksualnog napada na maloljetnicu može sudjelovati na Igrama. 

Nisu svi sretni: ''Ovo je opasna poruka''

Ju’Riese Colon, glavni izvršni direktor američkog Centra za SafeSport, rekao je u izjavi poslanoj CNN-u da je organizacija "duboko zabrinuta što bi svatko tko je osuđen za seksualni napad na maloljetnicu mogao sudjelovati na Olimpijskim igrama 2024."

''U Parizu će biti puno maloljetnih sportaša i ovo šalje opasnu poruku da medalje i novac znače više od njihove sigurnosti. Bavljenje sportom je privilegij, a ne pravo'', dodala je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.