Gotova sezona suzbijanja komaraca u Osijeku. Na vrhuncu izbrojeno 19.000 jedinki

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

U Osijeku je završila sezona suzbijanja komaraca jer je nadzorom osječko-baranjskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo utvrđeno da je aktivnost komaraca smanjena pa više nema potrebe za njihovim tretiranjem i suzbijanjem, objavili su iz osječke Gradske uprave.

U priopćenju za javnost navodi se kako je tijekom sezone suzbijanja komaraca, od travnja do sredine listopada, Zavod izdao Gradu Osijeku 140 preporuka za tretiranje komaraca, koje su obuhvatile površinu veću od 52.000 hektara. Sve su preporuke izvršene, a učinkovitost larvicidnih tretmana bila je od 70 do 100 posto.

Na vrhuncu izbrojeno 19.000 jedinki komaraca

Tako je, primjerice, na vrhuncu prošlogodišnjeg vodenog vala na lokaciji Halaševo izbrojeno oko 19.000 jedinki komaraca uhvaćenih u klopku tijekom 12 sati, a ove je godine, nakon uspješnog larvicidnog tretmana, uz još viši vodostaj tijekom vrhunca najezde, na tome području utvrđeno gotovo pet puta manje jedinki, pojašnjavaju u Gradskoj upravi.

Gradonačelnik Ivan Radić smatra kako su odlične rezultate u borbi protiv komaraca omogućili dobro posložen sustav, koji je uključivao sveobuhvatne tretmane zemlja-zrak, kontrolu učinkovitosti tretmana i ponavljanje tretmana na trošak izvođača svaki put kada je učinkovitost bila manja od 50 posto te osigurana dostatna financijska sredstva.

Ove godine prvi put u suzbijanje komaraca, osobito na nepristupačnom području, uključili su i dronove. Za monitoring, tretmane, stručni nazor i kontrolu učinkovitosti ove je godine utrošeno oko 1.3 milijuna eura, istaknuo je Radić.

S obzirom na to da 95 posto ukupnog broja komaraca na području Osijeka čine komarci s poplavnog područja susjednih općina, Radić podsjeća kako se i ove godine borba protiv komaraca vodila u suradnji s Osječko-baranjskom županijom te susjednim općinama Bilje, Darda, Erdut i Petrijevci, čime je značajno smanjen dolazak komaraca s okolnog poplavnog područja.

Osijek je ove godine od Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije ishodio dopuštenje za istraživanje na području Posebnog zoološkog rezervata Kopački rit te za larvicidno tretiranje komaraca na području rubne zone rezervata.

Na tome je području obavljeno larvicidno tretiranje, a prosječna uspješnost tretmana na četiri lokacije unutar Kopačkog rita bila je iznad 85 posto, ističu u osječkoj Gradskoj upravi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.