HGK: Novi Zakon o strancima donosi pozitivne promjene, ali i potencijalne probleme

Foto: Hina

Hrvatska gospodarska komora (HGK) načelno podržava izmjene Zakona o strancima, prvenstveno odredbi kojima je cilj olakšavanje procedura za izdavanje radnih dozvola i integraciju stranih radnika, izvijestili su u četvrtak iz HGK.

"Novi Zakon o strancima donijet će neke promjene, kao što su izdavanje radne dozvole na tri godine, što smatramo pozitivnim, a uvodi se i razdoblje nezaposlenosti od 60 dana, što će definitivno olakšati organizaciju života radnika i njihovo zadržavanje u Hrvatskoj", ističu iz HGK.

Smatraju i da će izmjene smanjiti opterećenje administracije MUP-a, a nadaju se i značajnom smanjenju vremena čekanja na izdavanje dozvola, što bi bitno olakšalo poslodavcima pravovremeno zadovoljenje potreba za radnom snagom.

"Pojedina rješenja će biti izazov za poslovanje i nije jasno kako će funkcionirati"

"Izmjenama zakona se uvode i pojedina rješenja koja će predstavljati izazov za poslovanje i za koja nije jasno kako će točno funkcionirati", kažu iz HGK.

"Najčešće se spominje uvođenje zadužnice te se nameće još jedan dodatni administrativni korak koji će otežati i produljiti postupak ishođenja radne dozvole, a u isto vrijeme nije jasno kako će se poslodavac i u kojem trenutku osloboditi te zadužnice", iznose iz Komore.

Dodaju da odredba prema kojoj tvrtka mora imati zaposlenog domaćeg radnika godinu dana dovodi u nepovoljan položaj tek osnovane tvrtke, pogotovo one koje su u potrazi za radnicima sa specijalnim vještinama.

Restorane sa specifičnom kulinarskom ponudom pritom označavaju samo nekim od primjera potrebe za takvim specijalnim vještinama.

Smatraju i da nije potrebno uvođenje dvostrukih osiguranja, uvjeta koji propisuje da tvrtka mora imati zaposleno barem 16 posto domaćih radnika (ili osam posto u slučaju deficitarnih zanimanja), a takav uvjet mora ispuniti i tvrtka u kojoj se radnici zapošljavaju i agencija preko koje dolaze u slučaju ustupanja radnika.

"Iako se zakonom pokušavaju riješiti određeni problemi, naglašavamo da je područje zapošljavanja stranih radnika puno šire te je u tom smislu potrebno prilagoditi i neke druge propise, kao što su procedure vezane uz izdavanje viza", zaključuju iz HGK.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.