SAD: Vidjeli smo snimke raketa u civilnim kućama. Izrael ima pravo napadati ih

Foto: EPA

Izrael ima pravo napadati Hezbolah u Libanonu čak i u civilnim zgradama, ali to mora činiti tako da zaštiti civile, rekao je glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller.

Na pitanje na redovitom brifingu za novinare o izraelskom napadu na zgradu općine u južnom libanonskom gradu Nabatiehu u kojem je poginulo 16 ljudi uključujući gradonačelnika, Miller je rekao da ne može komentirati pojedinačne napade, ali i naglasio kako SAD "ne želi da se uništava civilne zgrade".

"Shvaćamo da Hezbolah ponekad djeluje ispod civilnih kuća, u civilnim kućama. Vidjeli smo snimke raketa i drugog oružja čuvanog u civilnim kućama koje su se pojavile u zadnja dva tjedna. Izrael ima pravo napadati te legitimne mete, ali to moraju činiti na način koji štiti civilnu infrastrukturu, štiti civile", rekao je.

Libanonski premijer: Napadnuti civili koji koordiniraju pomoć

Washington podržava ograničene izraelske upade radi napada i slabljenja Hezbolaha, ali se protivi širokoj bombaškoj kampanji na Bejrut i napadima koji ne izbjegavaju štetu za civile, objasnio je. Libanonski dužnosnici kritizirali su današnji napad, u kojem je ozlijeđeno više od 50 ljudi, ocijenivši da je to dokaz da Izrael sada napada libanonsku državu.

Libanonski premijer Nadžib Mikati rekao je da su bili napadnuti civili koji su se sastali kako bi koordinirali pomoć građanima. Miller je odgovorio kako bi, da je Izrael zaista namjerno ciljao takav sastanak, to bilo "neprihvatljivo", ali i napomenuo da treba utvrditi okolnosti incidenta.

Izraelski ministar obrane Yoav Gallant izjavio je tijekom posjeta sjevernom Izraelu u blizini granice da Izrael neće prekinuti napad na Hezbolah kako bi omogućio pregovore. "Hezbolah je u velikoj nevolji. Pregovarat ćemo samo pod vatrom. To sam rekao prvoga dana, to sam rekao u Gazi i to kažem ovdje", poručio je. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.