HDZ-ovac: Danas smo upoznali novog šefa oporbe koji hoda po vodi

Foto: Pixsell/Patrik Macek

"U mandatu HDZ-ovih vlada mirovine su rasle 260 eura, u cijelom mandatu SDP-ove vlade deset eura", odgovorio je na SDP-ove prozivke državni tajnik Ivan Vidiš u raspravi o SDP-ovu zakonskom prijedlogu da se za izračun mirovina koristi povoljnija formula.

Klub SDP-a predložio je, naime, da se promijeni formula usklađivanja mirovina na način da se mirovine usklađuju prema 100 posto vrijednosti povoljnijeg indeksa između indeksa potrošačkih cijena i nominalnog indeksa prosječne bruto plaće svih zaposlenih.

"U vrijeme kad svaki četvrti umirovljenik ima 365 eura prosječnu mirovinu, i kad je inflacija, koja nije jednaka za sve, veća od 26 posto, ne vidim ni jedan razlog da se ne uzme povoljniji indeks za izračun mirovine", kazao je Siniša Hajdaš Dončić, kojem je to bio prvi nastup u saboru otkako je prošli vikend izabran za predsjednika SDP-a.

Njegov se nastup, međutim, nije dojmio HDZ-ova Gorana Ivanovića, kojem je zasmetalo i to što nakon otprilike sat vremena rasprave više nije Hajdaša Dončića vidio u sabornici.

Ivanović (HDZ): Novi vođa oporbe hoda po vodi

"Javnost je danas imala priliku upoznati novog vođu oporbe, čovjeka koji hoda po vodi, no ako se po jutru dan poznaje, SDP će još dugo tavoriti u oporbi", ustvrdio je zastupnik i dodao da Hajdaševa nenazočnost pokazuje koliko je njemu i SDP-u stalo do umirovljenika. "Na brzinu je nešto otračio, morao je otići, to je ta briga", ustvrdio je.

Nedostatak vladina sluha za umirovljenike apostrofirao je i Mišel Jakšić (SDP), propitujući zašto vlada izbjegava jače oporezovati ekstraprofite stranih trgovačkih lanaca, stranih banaka i sl. i tako stvoriti prostor za dizanje mirovina.

"Za to trebate imati snagu, energiju i političku volju, a ne primjećujem da vlada ima išta od toga", odgovara Hajdaš Dončić, koji ističe i da će SDP-ov prijedlog samo djelomično kompenzirati umirovljeničke teškoće te da je "jedino rješenje da osobe s najnižim mirovinom dobiju trajni dodatak, za što država ima novca".

Hajdaš Dončić: Makroekonomski pokazatelji nemaju veze sa standardom građana

Referirajući se na premijerove izjave da Hrvatska hvata korak s najrazvijenijim zemljama EU, Mirela Ahmetović (SDP) tvrdi da bi, kad bi odnos mirovine i prosječne plaće u Hrvatskoj bio onakav kakav je u Crnoj Gori, prosječna mirovina iznosila 794 eura.

"Makroekonomski pokazatelji nemaju veze sa standardom građana, to je stvar statistike", kaže Hajdaš Dončić i dodaje da je dobro da smo ušli u Schengen, da raste kreditni rejting, ali da je to nedovoljno.

Majda Burić (HDZ) SDP-ovcima poručuje da "možda" i žele više mirovine, ali da ne znaju kako to osigurati. "To pokazuje i vaš prijedlog koji ste ofrlje sklepali, vrlo je površan i populistički", izjavila je.  

"Vaša nesposobnost je trajna, mi smo (SDP-ova vlada) morali čistiti ono što je ostavio vaš veliki ćaća u liku Ive Sanadera", odgovorio joj je Hajdaš Dončić.

Vidiš: Kakav bi bio život umirovljenika bez vladine pomoći

Državni tajnik Vidiš na SDP-ove kritike uzvraća brojkama i navodi da trošak mirovina čini četvrtinu proračuna, ove će godine biti 8.3 milijarde eura, prošle je bio sedam, prije toga 6.2 milijarde.

"Od siječnja 2023. je preko pola milijuna umirovljenika osjetilo povećanje mirovina", kazao je Vidiš i upitao SDP-ovce kakav bi umirovljenički život bio da nije bilo šest paketa vladine pomoći, devet jednokratnih dodataka, da su rasli računi za energente, da nije bilo programa Zaželi, da se ne gradi 18 centara za starije.

"Samo u zadnje četiri godine mirovine su povećane za 54 posto, skočile su iznad inflacije koja je u tom razdoblju bila 24 posto", rekao je Vidiš, koji je SDP-ovu zakonsku inicijativu nazvao "polupečenim prijedlogom". 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.