Japan prvi put poslao ratni brod kroz Tajvanski tjesnac, Kinezi bijesni

Foto: EPA

Japanski ratni brod prvi je put prošao kroz Tajvanski tjesnac, između Tajvana i Kine, što je izazvalo nezadovoljnu reakciju Pekinga. JS Sazanami, japanski razarač, jučer je prošao kroz tjesnac u smjeru juga. Bio je u pratnji brodova iz Australije i Novog Zelanda.

Bio je na putu za vojne vježbe u Južnom kineskom moru, objavili su japanski mediji pozivajući se na vladine ministre. Prolazak ratnog broda kroz Tajvanski tjesnac je značajan potez Japana, navodi BBC. Japan je, naime, dosad izbjegavao ploviti svojim brodovima kroz tjesnac kako ne bi uznemirio Kinu, koja tvrdi da su i Tajvan i tjesnac njeni.

Kina: Oštro smo prigovorili

Japanska vlada odbila je komentirati taj potez, pozivajući se na tajnost vojne operacije. No, Kina je danas potvrdila da je njezina vojska odgovorila na "aktivnosti broda japanskih snaga koji je ušao u Tajvanski tjesnac".

"Kina vrlo oprezno prati političke namjere Japana i podnijela je oštre prigovore Tokiju", rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Lin Jian. Kineske državne novine Global Times, pozivajući se na neimenovani izvor, rekle su da je kineska vojska "nadzirala situaciju tijekom prolaska plovila i držala situaciju pod kontrolom".

SAD i pojaačali su patrole kako bi naglasili princip slobode plovidbe u 180 km Tajvanskog tjesnaca. I SAD i Tajvan kažu da je to ključna brodska i trgovačka ruta kroz koju prolazi oko polovica globalne kontejnerske flote, te je dio međunarodnih voda i otvorena je za sva mornarička plovila.

Peking, koji tvrdi da ima suverenitet i jurisdikciju nad tjesnacem, ne slaže se s tim.

Rast napetosti

Desetljećima je američka Pacifička flota bila jedina strana mornarica koja je redovito prolazila tjesnacem. Ali nedavno su joj se pridružile Kanada, Australija, Velika Britanija i Francuska. Prije dva tjedna Njemačka je prvi put u desetljećima plovila s dva ratna broda kroz tjesnac.

Kineska vojska je prije dva tjedna optužila Njemačku za povećanje sigurnosnih rizika prolazkom kroz tjesnac, ali je Berlin rekao da je postupila u skladu s međunarodnim standardima. Bilo je to prvi put u 22 godine da je brod njemačke mornarice prošao kroz tjesnac.

Ovi su tranziti izrazito politički te su osmišljeni kako bi pokazali Kini da Amerika i njezini saveznici ne prihvaćaju tezePekinga. Za Japan je to također velik iskorak od dugotrajne politike da Kinu ne izaziva izravno.

Danas glavni tajnik japanskog kabineta nije potvrdio detalje pomorske operacije, ali je rekao da Japan osjeća snažan osjećaj krize nakon opetovanih povreda zračnog prostora od strane kineske vojske, za koje je rekao da su se dogodila jedna za drugom u kratkom vremenskom razdoblju.

Tajvan nije komentirao prolazak, ali je njegovo ministarstvo obrane jučer priopćilo da je primijetilo porast broja kineskih vojnih zrakoplova koji lete oko otoka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.