Oluja Leslie može pokrenuti mediteranski uragan. Što bi on donio Hrvatskoj?

Foto: NOAA

URAGAN Leslie, koji se formirao iznad Atlantika, kreće se prema zapadnoj obali Europe, a očekuje se da će u narednim danima najjače pogoditi Portugal i Španjolsku. Leslie, koji je inicijalno nad Atlantikom dosegao kategoriju uragana 1, sada je oslabio i približava se kontinentu kao tropska oluja. No i dalje ima potencijal za značajne meteorološke posljedice.

Rijetkost, ali ne i presedan

Uragani vrlo rijetko zahvaćaju Europu, ali nisu bez presedana. Posljednji koji je zahvatio Europu bio je Lorenzo 2019. godine. On je nad Atlantskim oceanom dosegnuo kategoriju 5, no prije nego što je stigao do Europe, oslabio je u tropsku oluju. Kada je pogodio Azore, uzrokovao je snažne vjetrove i velike valove, dok su u Irskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu zabilježeni jaki vjetrovi, poplave, oštećenja i nestanci struje.

Niz oluja i obilje kiše u Španjolskoj

Leslie dolazi nakon oluje Berenice i uragana Kirk, koji su velikim dijelovima Španjolske donijeli značajne vjetrove, oluje, tuču i kišu.

Prema španjolskoj državnoj meteorološkoj agenciji Aemet, veliki dijelovi Andaluzije već su danas na oprezu zbog mogućnosti da padne do 120 litara kiše po četvornom metru. Slična opasnost postoji za provincije Sevillu, Cádiz, Málagu te dijelove Granade i Almerije.

Oluja Berenice će do kraja ponedjeljka oslabjeti i krenuti prema Maroku, donoseći kišu na Alboransko more, Ceutu i dijelove Kanarskih otoka.

Zašto neki uragani krenu prema Europi?

Nebojša Subanović, meteorolog portala Meteo-info.hr, kaže da uragani nastaju u ekvatorijalnom dijelu istočnog Atlantika.

"Geografi bi rekli da nastaju u Gvinejskom zaljevu, odakle kreću prema centralnoj ili Sjevernoj Americi. Razlog tome su prevladavajući pasatni vjetrovi i rotacija Zemlje. Međutim, koji put, iako vrlo rijetko, oni krenu prema Europi", kaže Subanović te navodi razloge za takav obrat.

"Kada uragan dođe u sjeverni Atlantik, u višim slojevima atmosfere može ga zahvatiti zapadna struja, tzv. jet stream, i odnijeti ga prema Europi", kaže.

"Osim toga, na putu na zapad uragani mogu otići previše na sjever i izgubiti toplinske karakteristike te se transformirati u posttropske ciklone. Njihov intenzitet postaje manji nego uragana, pa put mogu nastaviti prema Europi donoseći jake vjetrove i obilnu kišu. Ponekad se uragani mogu spojiti s atlantskim ciklonama, što ih može povući na istok", kaže nam Subanović.

"Ovakvi sustavi mogu zadržati dio snage uragana i donijeti ekstremne vremenske uvjete Europi, no tada uglavnom više nisu uragani. Zadnji poznati uragani koji su u nekoj formi pogodili Europu su Ophelia 2017. i Lorenzo 2019. Iako su do Europe došli znatno oslabljeni, ipak su priobalnim područjima donijeli jake vjetrove i obilnu kišu", tumači naš sugovornik.

Rekordne temperature u Atlantskom oceanu

Ova godina je uraganski vrlo aktivna zbog neuobičajeno visokih temperatura površine mora, koje su dosezale rekorde od oko 30°C. Toplije more pruža više energije za formiranje i jačanje tropskih oluja, a topao zrak sposoban je apsorbirati veće količine vlage, što znači da može isporučiti veće količine kiše.

Trenutne temperature mora u Atlantiku dosežu 28°C, što je značajno više od prosjeka i potiče stvaranje češćih i snažnijih uragana.

Utjecaj na Španjolsku i Portugal

Očekuje se da će Portugal i Španjolska prvi osjetiti posljedice Leslieja.

Stanovnici su već upozoreni na mogućnost olujnih vjetrova, obilnih oborina te povećanih rizika od poplava i klizišta. Iako će Leslie oslabjeti pri prelasku na kopno, njegova nestabilna atmosfera može izazvati nagle promjene u vremenskim uvjetima, što uključuje intenzivne pljuskove i vjetrove brzine do 120 km/h.

Meteorolozi upozoravaju da je važno pratiti meteorološka upozorenja jer bi obalna područja mogla biti ozbiljno pogođena.

Može li Leslie inicirati stvaranje medicana?

Meteorolozi posljednjih dana ističu da uragani koji dosegnu Europu teoretski mogu inicirati stvaranje mediteranskih uragana, tzv. medicana.

Iako su uobičajeno slabiji od uragana, u rujnu 2023. medicane Daniel uzrokovao je velike štete u Libiji. Ova snažna oluja izazvala je katastrofalne poplave, osobito u gradu Derna, gdje su se urušile brane, što je dovelo do ogromnih ljudskih gubitaka i materijalnih šteta. Daniel je jedan od najsmrtonosnijih medicana zabilježenih u regiji.

No, Subanović kaže da je to vrlo rijetko te da to nastanak medicana iz uragana nije izravan proces. "Medicani su slični uraganima u smislu strukture, ali su manjih dimenzija i znatno slabiji. Postoji nekoliko situacija u kojima bi uragan mogao uzrokovati razvoj medicana.

Unošenjem velike količine vlage i topline u atmosferu koji, uz povoljne uvjete na Mediteranu, npr. toplu površinu mora i nestabilnu atmosferu, mogu inicirati stvaranje medicana. To se također može dogoditi ako na Mediteranu već postoji razvijen sustav niskog tlaka zraka. Tada ga dodatna energija i vlaga mogu ojačati i inicirati razvoj medicana.

Konačno, ostaci uragana, na primjer oblaci ili nestabilnosti, mogu poslužiti kao jezgre za razvoj medicana, posebno ako je more dovoljno toplo, što je najčešće u jesen", tumači naš meteorolog (video dolje).

Hoće li Leslie utjecati na Hrvatsku?

Iako je malo vjerojatno da će uragan Leslie izravno utjecati na Hrvatsku, moguće je da će njegova interakcija s drugim atmosferskim sustavima donijeti promjene u vremenskim prilikama, posebno na Jadranu.

On bi mogao povećati količinu vlažnog zraka i nestabilnosti, što bi moglo rezultirati lokalnim kišama i jačim vjetrovima. Ako dođe do stvaranja mediteranske depresije, to bi moglo dodatno pogoršati uvjete, posebno u zapadnom dijelu Mediterana.

***

Knjigu Indexovog znanstvenog novinara Nenada Jarića Dauenhauera, koja tematizira najkontroverznije i najzanimljivije teme u znanosti poput klimatskih promjena, pseudoznanosti, pandemije, GMO-a i nuklearki, možete nabaviti ovdje.

Knjiga se sastoji od tekstova našeg novinara objavljenih kroz više godina rada na Indexu.

Objavljuje Index VijestiSubota, 5. studenoga 2022.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.