Plenković dao uputu turističkom sektoru: Vodite računa o cijenama

Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković pozvao je na umjerenost u određivanju cijena usluga, zbog mogućnosti da te cijene ožive inflaciju kao što je bilo u lanjskom kolovozu, a nastavak pada inflacije u lipnju ocijenio je pokazateljem uspješnosti vladinih mjera za koje smatra da su preokrenule inflacijski trend.

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju mjerene indeksom potrošačkih cijena, prema prvoj procjeni u lipnju 2024. u odnosu na lipanj 2023. u prosjeku su više za 2.4 posto, dok su u odnosu na svibanj ostale na istoj razini, objavio je u utorak Državni zavod za statistiku.

To je najniža godišnja stopa inflacije od lipnja 2021. godine i 19. mjesec zaredom da se smanjuje stopa inflacije, izuzev lanjskog kolovoza, kada je iznosila 7.8 posto, a u prethodnom mjesecu 7.3 posto.

"Smatram da smo našom politikom limitiranja cijena energenata i potrošačke košarice za 30 proizvoda te općenito svim mjerama koje smo poduzimali zadnjih nekoliko godina uspjeli okrenuti trendove", izjavio je Plenković nakon obilježavanja Dana Hrvatske obrtničke komore.

"Želimo da se trend smanjena stope inflacije nastavi i dalje, a posebno je važno da inflacija ide prema dolje, pri čemu nam je gospodarski rast jedan od najvećih unutar Europske unije, posebno u prvom kvartalu", dodao je.

Upozorio je da je u tijeku turistička sezona te apelirao "na sve, naročito one koji pružaju usluge, da vode računa o cijenama i budu realni i racionalni jer vidimo da je cijena usluga za pet posto viša".

Naime, promatrano prema glavnim komponentama indeksa potrošačkih cijena (posebnim agregatima), procijenjena godišnja stopa inflacije za usluge u lipnju iznosi 5.5 posto.

Usporedbe radi, za hranu, piće i duhan je 2.1 posto, industrijske neprehrambene proizvode bez energije 1.5 posto i za energiju minus 0.5 posto.

"Prema tome, uzimajući u obzir činjenicu da ćemo biti domaćini velikom broju stranih turista, neovisno o tome vodimo računa o politici cijena jer je ona itekako bitna i za naše građane i gospodarstvo", rekao je Plenković.

Što se tiče mjera pomoći gospodarstvu i građanima zbog poskupljenja i njihova mogućeg prestanka, rekao je da će vlada procjenjivati te da "kako izlazimo iz krize dolazi vrijeme kada moramo razmisliti o trajanju mjera", ali i voditi računa o najranjivijima, posebno o umirovljenicima i građanima s manjim primanjima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.