Policija upala u kuću gradonačelnika New Yorka. Optužen za primanje mita

Foto: EPA

Američki savezni agenti jutros su upali u rezidenciju njujorškog gradonačelnika Erica Adamsa i izvršili pretres nakon što je protiv njega podignuta optužnica, koja se temelji na pet kaznenih prijava, uključujući prevaru, podmićivanje i traženje nezakonitih stranih donacija za kampanju.

Crni terenac s natpisom "Savezna policija" bio je u parkiran pred rezidencijom gradonačelnika Gracie Mansion u četvrti Upper East Side na Manhattanu, objavio je Reuters pozivajući se na svog svjedoka. Dodao je da je desetak ljudi s aktovkama i torbama ulazilo u Adamsovu rezidenciju i izlazilo iz nje.

Demokrati ga pozivaju da odstupi, on kaže da je optužnica utemeljena na lažima

Glasnogovornik ureda američkog javnog tužitelja na Manhattanu, koji je podnio optužbe, odbio je komentirati slučaj nakon što su New York Times i drugi mediji objavili da je velika porota podignula optužnicu navevši kao izvore neimenovane ljude upoznate s ovim slučajem.

Adams, demokrat koji bi mogao postati prvi od 110 njujorških gradonačelnika koji je kazneno optužen za vrijeme mandata, rekao je u videoporuci jučer navečer da je optužba "u potpunosti pogrešna, utemeljena na lažima".

Adams je u videoporuci obećao da će ostati na funkciji dok bude dokazivao svoju nevinost, čime se oglušio na pozive demokratskih političara da odstupi.

"Znam da sam nevin. Zatražit ću trenutno suđenje kako bi Njujorčani mogli čuti istinu", kazao je Adams.

Ocasio-Cortez: Adams treba odstupiti, to je za dobrobit New Yorka

Slučaj će vjerojatno zakomplicirati eventualan Adamsov pokušaj da bude ponovno izabran 2025. 

Prije nego što su se pojavile vijesti o optužnici, američka zastupnica u Kongresu Alexandria Ocasio-Cortez, također demokratkinja, postala je prva članica Kongresa koja ga je pozvala da podnese ostavku rekavši da bi to bilo "za dobrobit grada".

Veze s Izraelom, Kinom, Katarom, Južnom Korejom i Uzbekistanom?

The Times, pozivajući se na nalog za pretragu stana, početkom studenog 2023. objavio je da savezne vlasti istražuju mogućnost da je Adamsova predizborna kampanja 2021. primala nezakonite donacije, uključujući onu od turske vlade.

Istraga, koju je provodio ured javnog tužitelja na Manhattanu, usredotočila se na pitanje je li se Adamsova predizborna kampanja urotila s bruklinskom građevinskom tvrtkom kako bi preko nje nezakonito primala strani novac, pisao je Times.

Vlasti su također tražile informacije o Adamsovim vezama s Izraelom, Kinom, Katarom, Južnom Korejom i Uzbekistanom, prema Timesu. Šezdesetčetverogodišnji Adams, bivši policajac koji se uspeo do čina kapetana, u više je navrata porekao bilo kakav zločin te rekao da surađuje s istražiteljima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.