Stigla prva reakcija EU na dosad najizravniju Putinovu prijetnju nuklearnim oružjem

Foto: Profimedia

EU je danas odbacio kao "nepromišljen i neodgovoran" plan predsjednika Vladimira Putina da odobri nuklearni odgovor na masovni zračni napad na Rusiju, javlja agencija France-Presse (AFP). Podsjetimo, Putin je jučer najavio promjene nuklearne doktrine, koja bi po novom dopustila upotrebu nuklearnog oružja protiv nenuklearnih država kad ih podupiru nuklearne sile – što je jasna referenca na Ukrajinu i njezine zapadne saveznike.

"Putin se kocka"

"Putin se kocka svojim nuklearnim arsenalom, i to ne prvi put", rekao je novinarima glasnogovornik EU za vanjsku politiku Peter Stano. "Mi, naravno, snažno odbacujemo ove prijetnje."

Predloženo proširenje ruskih nuklearnih pravila, koje Putin ima ovlasti odobriti, dolazi u trenutku kad Ukrajina traži dopuštenje od zapadnih saveznika za korištenje oružja dugog dometa za napade na ciljeve duboko u Rusiji. Kijev kaže da je potrebno gađati ruske aerodrome i vojnu infrastrukturu koju Kremlj koristi za pokretanje napada na Ukrajinu. SAD i druge zapadne zemlje oprezni su u pogledu davanja takve dozvole.

Kremlj: To je specifičan signal

Ranije danas glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da planirane promjene treba promatrati kao "specifičan signal" Zapadu. Zapadne sile optužile su Putina za opasno zveckanje nuklearnim oružjem tijekom sukoba u Ukrajini. Čelnik Kremlja izdao je više očitih prijetnji o spremnosti Moskve da upotrijebi nuklearno oružje.

"Ovo je samo nastavak vrlo neodgovornog i neprihvatljivog ponašanja Putina", rekao je Stano iz EU o najnovijoj prijetnji, koja je stigla dok su brojni svjetski čelnici prisustvovali općoj skupštini UN-a u New Yorku.

Putinov stav bio je tim više "nepromišljen", rekao je Stano, jer "dolazi od čelnika stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.