Volite li dodavati chia sjemenke u deserte i pića? Evo što one rade tijelu

Foto: Pixabay

Chia sjemenke stekle su popularnost diljem svijeta zbog svojih bogatih nutritivnih svojstava i svestranosti u pripremi jela. Ove malene, crne sjemenke koriste se u zdravim napitcima, doručcima i desertima jer se lako kombiniraju s različitim okusima i teksturama. No, što ih čini toliko vrijednima za zdravlje?

Chia sjemenke obiluju vlaknima, proteinima, omega-3 masnim kiselinama, kalcijem i antioksidansima, što ih čini izvrsnim izborom za održavanje zdravlja. Redovita konzumacija može doprinijeti smanjenju upala u tijelu, a posebno je korisna za osobe koje žele regulirati težinu jer vlakna u chia sjemenkama pružaju osjećaj sitosti i sprječavaju prejedanje između obroka. Osim toga, chia sjemenke pomažu u održavanju zdrave crijevne flore zahvaljujući svojoj želatinastoj strukturi koja oblaže sluznicu želuca i potiče probavu.

Najbolji načini konzumacije

Chia sjemenke možete konzumirati na više načina: u smoothiejima, jogurtima, zobenim kašama, pa čak i kao zamjenu za jaja u veganskim receptima. Ako želite iskoristiti sve prednosti chie, preporučuje se da ih ostavite u vodi nekoliko minuta kako bi nabubrile i dobile karakterističnu teksturu gela. Alternativno, chia možete samljeti u prah i koristiti kao dodatak u brašnu, što ih čini savršenim sastojkom za zdrave kolače i kruh.

S obzirom na sve ove prednosti, chia sjemenke su izvrstan izbor za sve koji žele unaprijediti svoju prehranu i zdravlje. Isprobajte ih u svom omiljenom receptu i uživajte u brojnim koristima koje donose vašem tijelu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.