Želite unijeti više cinka u organizam? Počnite češće jeste neke od ovih namirnica

Foto: Pexels

S OBZIROM na nadolazeću sezonu prehlade i gripe, jedan od najjednostavnijih načina za jačanje imunološkog sustava je unos minerala i vitamina, točnije, dovoljne količine cinka. To je mineral koji je korisno unositi tijekom cijele godine, a posebno kada zahladi i postanemo podložniji virusima i bolestima. 

Skupina dijetetičarki za portal People izdvojila je zašto je važno unositi cink te u kojim se namirnicama nalazi, kako ga ne biste trebali uzimati konzumiranjem suplemenata i sličnih opcija. 

Dijetetičarka Amy Goodson ističe da je cink "esencijalni mineral koji ima ključnu ulogu u brojnim tjelesnim funkcijama, uključujući imunološki odgovor, zacjeljivanje rana, sintezu DNK i diobu stanica. Posebno je važan za funkciju imuniteta jer pomaže aktivirati T-limfocite, poznate i kao T-stanice, koje su ključne u obrani tijela od patogena".

S njome se složila i dijetetičarka Jerlyn Jones, koja je cink opisala kao čuvara imunološkog sustava. "Djeluje kao antioksidans, što znači da pomaže zaštititi stanice u tijelu od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima", rekla je za People.

U kojim se namirnicama nalazi cink?

Kada je u pitanju svakodnevni unos cinka, preporučena dnevna doza cinka iznosi 8 miligrama za žene i 11 miligrama za muškarce. Trudnice trebaju nešto više cinka, 11 miligrama dnevno, a dojilje najviše - 12 miligrama dnevno. Ako pokušavate unijeti dovoljnu količinu cinka, najbolji i najjednostavniji način je hranom.

"Na primjer, 85 grama nemasne govedine sadrži 5 miligrama cinka, što je više od 50 posto dnevnih potreba za žene i skoro 50 posto za muškarce", tvrdi Goodson. Međutim, postoji još opcija koje možete uključiti u jelovnik, a koje sadrže dovoljne količine cinka.

Kao jednu od najboljih namirnica koje možete konzumirati za unos cinka, dijetetičarka Rebecca Russell izdvojila je kamenice. "One su najbolji način da unesete preporučenu količinu cinka dnevno. Osim toga, značajne količine cinka sadrže i ostali životinjski proteini poput mesa, ribe i morskih plodova, kao i jaja i mliječni proizvodi", objašnjava ona.

Vegetarijanci i vegani svoju dnevnu dozu cinka mogu zadovoljiti jedenjem namirnica poput graha, mahunarki, orašastih plodova, sjemenki i žitarica, dodala je dijetetičarka i nutricionistica Sharom Palmer.

Na popisu ovih dijetetičarki nalaze se slanutak, leća i zob, koje možete konzumirati na različite načine i uživati u njima dok istovremeno unosite cink u organizam, izvještava People.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.