Ljudi ovdje ulaze i kupuju sladoled na kile. Probali smo kakav je, evo dojmova

Foto: Index

USKORO se u Zagrebu, u Martićevoj ulici, otvara srpska sladoledarnica Crna Ovca, pisali smo još prije godinu dana. Nekoliko smo puta prolazili pored prostora koji se u ovoj unazad nekoliko godina živahnoj zagrebačkoj ulici uređuje, a čini se kako ih od otvorenja dijeli još malo. Inače, riječ je o zanatskoj sladoledarnici koja postoji od 2015. godine na Dorćolu, kvartu u Beogradu. Od tada su se proširili i po samom Beogradu, a jednu poslovnicu otvorili su i u Novom Sadu.

U ponudi imaju puno raznih sladoleda, ali i ice popse, ledene deserte na štapiću na bazi voća koji su jako lijepo ukrašeni i vrlo instagramični, a neki i umočeni u čokoladu. Imaju i razne vrste keksića, tijesta za kekse s komadićima čokolade te tzv. hladne čokolade (slično čokoladnom mlijeku) za piće, crne i bijele.

Neki od njihovih najpoznatijih sladoleda su onaj od suhih šljiva i slanine te gorgonzole i kajmaka, koji su ih i proslavili. Kako već dugo očekujemo njihovu zagrebačku poslovnicu, toliko smo nestrpljivi da smo se na kraju ovih dana zaputili u Beograd da probamo te sladolede o kojima tako dugo slušamo.

Svi kažu - odličan, kupuju ga na kile

Odlučili smo otići bez prevelikih očekivanja, iako ih svi hvale. Prostor je simpatično uređen, a za pultom dugačkim barem 4 metra radile su tri vrlo pristupačne djevojke koje su nas odmah pozdravile i poslužile. Kada smo rekli da želimo prvo pogledati sve okuse, rekle su nam da možemo čak i probati sladolede prije odluke.

Svi okusi koje nude prilično su neobični, pa ima kombinacija raznih okusa i zanimljivo nam je kako se hrabro igraju. Primijetili smo i da ljudi ovdje ulaze i kupuju sladoled na kile, pri čemu birate koje okuse želite da vam se stave u kutiju za ponijeti doma.

Sladoled od sezama? Nije loše

Za degustaciju okusa koji želite dobijete malo sladoleda na plastičnoj žličici, pa smo odlučili probati one koji su nam na prvu zvučali dosta nesvakidašnje. Probali smo sezam te perec s čokoladom i kikirikijem.

Sezam nas je baš iznenadio - ne možemo reći oduševio, ali ugodno iznenadio. Uistinu je imao onaj prepoznatljiv okus sezama, ali usprkos tome što sezam povezujemo sa slanom hranom, ovaj je bio osvježavajuć i dobro je uklopljen u ovu slatku varijantu. 

Sladoled okusa čokoladnog pereca je stvarno kao da umočite perec u čokoladu, pri čemu je dosta dominirao okus pereca, a i sam sladoled ima komadiće pereca i kikirikija, i ništa u njemu nije bilo gnjecavo, iako smo bili skeptični prema komadićima pereca.

Korisno za napomenuti, u Crnoj Ovci nema one moderne zabrane koja kaže kako nema pola-pola, već u jednoj kuglici, to jest porciji, možete kombinirati dva okusa. Sladolede poslužuju u plastičnim posudicama s logom Crne Ovce i postoji više "veličina".

Mala čašica, no možete odabrati i kornet, košta 260 dinara (2.20 eura), srednja 420 (3.60 eura), velika 610 (5.20 eura) i najveća 980 dinara (8.40 eura). Odlučite li uzeti sladoled za doma, 350 g je 1050 dinara (9 eura), 500 g je 1400 dinara (12 eura), a jedan kilogram koštat će vas 2750 dinara, što je jednako 23.50 eura.

Što smo na kraju odabrali

Sad je došao red da odaberemo svoje pola-pola porcije, pa smo se odlučili za jednu čašicu sa sladoledima okusa limuna i vanilije te za onaj okusa kremšnite. Kremšnita je bila odlična, doslovno okus kremšnite, ali u obliku sladoleda, s komadićima kore od kremšnite koja je bila prhka, a ne gnjecava i to nas je opet iznenadilo, kao kod gore spomenutog pereca. Moramo priznati, nevjerojatno nam je kako postižu tu negnjecavost.

I kombinacija limuna i vanilija je bila ukusna - klasični fini sladoled, ali od oduševljenja kremšnitom je pao u sjenu.

Druga porcija bila je sa sladoledima okusa tamne čokolade s lješnjacima i karameliziranih keksa s bijelom čokoladom. Svidjelo nam se što imaju više vrsta čokoladnih sladoleda. Naš prvi izbor je bila tamna čokolada H20, no tada nas je prodavačica upozorila da je to sladoled na bazi vode, bez mlijeka, te da postoje i varijante s mlijekom - tamna čokolada s narančom i tamna čokolada s lješnjacima, za koju smo se na kraju odlučili i koja je na bazi mlijeka.

I ovi su nam bili super. Jedva čekamo da otvore u Zagrebu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.