Najpopularnija slastica iz slastičarnice Sisters Kurtoš ponovno je u ponudi

Foto: Instagram/Sisters Kurtoš

KRAJEM prošle godine u centru Zagreba otvorena je slastičarnica s kurtošima Sisters Kurtoš, koja je dotad postojala samo u Ljubljani. U ponudi imaju kurtoše, razne okuse sladoleda koje sami izrađuju i kavu, a od jeseni ponovno nude svoj najtraženiji kurtoš po kojem su postali toliko poznati.

>> Tko su Sisters Kurtoš? U početku nitko nije znao za njih, sada posluju u dvije države

Harry Potter kurtoš

Riječ je, naime, o Harry Potter kurtošu, koji u sebi krije namaz od čokolade, domaći brownie od čokolade i karamele te sladoled od bijele čokolade i borovnice, a na vrhu je ukrašen i kremom s borovnicama. 

Sve to ne bi bilo potpuno bez čarobnog štapića i komadića čokolade s inicijalima Harryja Pottera, ali i zlatnog jestivog spreja, koji ovoj slastici daje poseban štih. Ovaj poseban Harry Potter kurtoš u ponudi je od jeseni do ranog proljeća, a upravo je to najtraženija stavka s njihovog menija.

Ostatak ponude u Sister Kurtošu

U Sisters Kurtošu može se birati između dvije veličine toplih kurtoša - mali je 4.40 eura, veliki 5.60 eura. Birate posip, a to su cimet i šećer, vanilin šećer, šarene mrvice, kakao, keks, kokos, orah, badem, pistacija ili lješnjak. Namaz se naplaćuje dodatnih 1.20 eura, a u ponudi su Nutella, bijela nutela, kikiriki-maslac i marmelada. 

Cijena kurtoša sa sladoledom je 6.80 eura. Posipi su cimet i šećer, vanilin šećer, keks ili lješnjak. I tu se namaz naplaćuje dodatnih 1.20 eura, a bira se između ista četiri koja su dostupna i za obične kurtoše, dakle - Nutella, bijela nutela, kikiriki-maslac i marmelada. Sladoled koji ide u kurtoš birate sami, a preko svega ide i preljev - čokoladni ili voćni.

Nedugo nakon otvorenja posjetili smo ih i mi i probali što nude (više o tome pisali smo ovdje), a imali smo priliku i porazgovarati sa sestrama Špelom i Mašom, koje stoje iza ove popularne slastičarnice. Cijeli intervju pročitajte ovdje.

Što su uopće kurtoši?

Prva peciva slična kurtošima datiraju još iz srednjeg vijeka, no kurtoši kakve danas znamo potječu iz Mađarske. Mađarski kurtoš naziva se i kürtőskalács, a riječ je o pecivu u obliku cijevi koje je poznato i pod imenom dimnjak-torta.

Ovo se pecivo priprema od slatkog tijesta s kvascem, koje se uvalja u šećer, a zatim se peče na štapu/ražnju (poželjno na drvenom ugljenu). Šećer se tijekom pečenja karamelizira, a rezultat je ukusna i hrskava vanjština peciva, koje se često puni sladoledom ili šlagom te ukrašava orasima ili cimetom u prahu, baš kao i ovi koje smo kušali u Zagrebu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.