Šveđani hranu počeli uzgajati u supermarketima, evo kako to izgleda

Foto: Instagram/Swegreen

KAO ODGOVOR na razne izazove, poput ograničenih poljoprivrednih površina za uzgoj hrane, švedski start-up SweGreen razvio je sustav vertikalnih farmi za održiv i ekološki uzgoj voća i povrća, i to unutar supermarketa.

Uzgojna platforma jedne vertikalne farme ekvivalentna je proizvodnji na tri hektara tradicionalnog zemljišta, a biljke se ovdje uzgajaju bez tla, koristeći vodu i posebne čepove od kamene vune. Osim toga, kupci u supermarketima mogu promatrati proces rasta i berbe svježih proizvoda, a zatim ih i kupiti s polica. 

Manje CO2 i bolji okus proizvoda

SweGreenov sustav omogućuje uzgoj više od 100 vrsta kultura, uključujući salatu, peršin, kopar i mentu, a trenutno testiraju i uzgoj biljaka poput jagoda. Osim toga, počeli su uzgajati i mikrozelenje, koje je sve popularnije.

Prve vertikalne farme već su implementirane u nekim supermarketima u Švedskoj i Njemačkoj, a ovakav način uzgoja voća i povrća ima i brojne prednosti. Osim što se smanjuju emisije CO2 povezane s transportom, produljuje se rok trajanja proizvoda, ali i poboljšava njihov okus.

Ovisno o veličini supermarketa, klijenti SweGreena mogu birati između nekoliko sustava - postoje oni koji se prostiru na 45 metara s proizvodnjom do 300 usjeva dnevno, ali i manji, od 12 metara, koji mogu proizvesti do 116 usjeva dnevno.

Vertikalne farme unutar supermarketa, osim što smanjuju ugljični otisak, odlično su rješenje za budućnost proizvodnje hrane, u kojoj će svježi proizvodi biti dostupni u stvarnom vremenu i moći će ih se kupiti direktno s polica. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.