U ova dva restorana jede se najbolja međimurska gibanica u Hrvatskoj

Foto: Shutterstock

MEĐIMURSKA gibanica tradicionalno je bogato i slojevito slatko jelo podrijetlom iz hrvatskog Međimurja. Slovenci imaju nešto vrlo slično, a to je prekmurska gibanica koja je gotovo identična, samo što se priprema s dvostruko više slojeva.

Obično se međimurska gibanica poslužuje kao desert nakon obilnog obroka, ali može se konzumirati i samostalno. Sastoji se od više slojeva vučenog tijesta punjenog kombinacijom svježeg kravljeg sira, naribanih jabuka, mljevenih oraha i mljevenog maka, uz dodatak grožđica, cimeta, ruma i šećera, ovisi o receptu, s obzirom na to da gotovo svaka kuća ima svoju varijantu.

Gibanica je spremna za jelo nakon što se ispeče u pećnici i dobije zlatno-smeđu boju gornje korice, a zatim se obično reže na kvadrate i poslužuje topla ili hladna.

Kako je napraviti kod kuće, možete saznati na ovom linku, gdje se nalazi i recept, a u nastavku vam donosimo dvije preporuke s portala TasteAtlas za restorane gdje se jede najbolja tradicionalna međimurska gibanica u Hrvatskoj.

1. Restoran Terbotz

Adresa: Železna Gora 113, 40312 Štrigova
Radno vrijeme: pon zatvoreno, uto-čet 11-23, pet-sub 11-01, ned 11-23

Restoran se dolazi na obiteljskom imanju Jakopić, gdje su se stotinu godina bavili proizvodnjom vina, a 2002. na pitoresknom brijegu Železne Gore izgrađen je i restoran Terbotz, koji je poznat po tradicionalnoj međimurskoj hrani, a nude sezonske i svježe juhe, mesna i riblja jela, divljač i slastice od sastojaka iz njihovog vrta, voćnjaka, imanja, okolnih šuma te Mure i Drave.

2. Mala Hiža

Adresa: Balogovec 1, 40000 Mačkovec
Radno vrijeme: pon-pet 12-21, sub 12-22, ned 12-18

Restoran Mala Hiža nalazi se u Mačkovcu, 4 km sjeverno od Čakovca, u pravcu toplica Sv. Martin, a posluje već 19 godina. Ponuda je tradicionalna međimurska. Osim međimurske gibanice, gosti preporučuju da se ovdje proba i međimursko meso 'z tiblice te pretepena juha.

Kuhinja je građansko pučka, ali i istraživačka, inventivna i maksimalno oslonjena na sezonske i namirnice iz bližeg okruženja, provjerenog i kvalitetnog porijekla, kažu iz restorana.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.