Hrvatski otok mnogi nazivaju velikim misterijem, navodno krije niz tragedija

Foto: Shutterstock

Povodom Noći vještica predstavljamo vam najjezivija mjesta u Hrvatskoj. 

Otok Lokrum kraj Dubrovnika mnogi smatraju jednim od ukletih mjesta u Hrvatskoj. Dubrovčani nerijetko savjetuju da se s ovog otoka ne uzima doslovno ništa, čak ni otpali list ili pero pauna. Vjeruju da će sve što se uzme s otoka novom vlasniku donijeti nesreću. 

Tijekom sezone brodići voze posjetitelje na Lokrum, ali ondje nitko osim čuvara ne provodi noć. Neki su pokušali prespavati na otoku, no prema pisanju medija, noćni krikovi paunova su ih preplašili. 

Brojne legende o Lokrumu

Prema jednoj legendi, Lokrum je bio dom benediktinaca koji su ga prokleli nakon što su prognani s otoka. Bili su vlasnici cijelog otoka, a onda su ga kupili bogati Dubrovčani. Posljednji benediktinci napustili su samostan 1798. i prije odlaska su odslužili misu.

Zatim su navodno zapalili svijeće, okrenili ih naopako te tri puta obišli otok govoreći: "Neka je proklet svaki koji pribavi Lokrum za osobno uživanje." Prema pučkom vjerovanju, prokletstvo se može skinuti samo ako se skupi sav vosak koji se te noći stvrdnuo na otočkom tlu.

Otok je kupio dr. Jakopović iz Budimpešte, kojem je car Franjo Josip I. povjeravao vođenje nekih svojih poslova. No ubrzo se otkrilo da se Jakopović lažno predstavljao. Govorio je da je doktor pravnih znanosti, a zapravo je bio brijač. Lokrum je naslijedio njegov nećak i čim je u čamcu krenuo prema otoku, nalet jakog vjetra ga je prevrnuo i on se utopio, prenosi Dubrovački dnevnik.

Još sličnih sudbina

Lokrum je u drugoj polovici 19. stoljeća pripadao dinastiji Habsburg i kneževskoj obitelji Windischgrätz. Otok je tad posjetio kralj Bavarske Ludvig II. kojeg su po povratku kući proglasili ludim i svrgnuli ga s prijestolja. Nakon toga je pronađen mrtav u jezeru.

Neki su, naravno, zahvaljujući prijašnjim pričama vjerovali da je Ludvig II. bio proklet po dolasku na otok. Ludvig je bio ljubavnik carice Sisi - Elizabete Bavarske, majke austrijskog nadvojvode i prijestolonasljednika Rudolfa. Rudolf je pak ubio svoju ljubavnicu, 17-godišnju baronesu Mariju von Vetseru. Potom je upucao i sebe. 

Sličnu sudbinu doživio je i brat cara Franje Josipa I., nadvojvoda Maksimilijan. S Lokruma je krenuo u Meksiko, gdje su ga uhitili, mučili i na kraju ubili. Njegova supruga Charlotta se potom vratila na otok. Jedva je preživjela brodolom i na kraju si je sama presudila.

Posljednja vlasnica Lokruma bila je habsburška kneginja Windisch Grätz. Ona je 1919. otok prodala jugoslavenskoj vladi za 11 milijuna dinara. No tu nije bio kraj. 1930-ih godina na Lokrumu je, prema pričama, nestala cijela obitelj. Osim toga, ljubitelji paranormalnog uvjereni su da se na Lokrumu mogu vidjeti duhovi, što su 2007. godine pričala dva radnika, koji su tvrdili da su snimili duha u benediktinskom samostanu. 

Međutim, Lokrum je danas turističko izletište i ljudi uživaju u prirodi, znamenitostima, legendama i kupanju. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.