Glumački partneri koji su obilježili film. Šteta što neki nisu češće zajedno glumili

Foto: Press

Na redu je treći dio naše najsvježije liste, tema su muško-ženski glumački partneri, pa ćemo sada razvrstati mjesta od 15. do 11. Prošlog tjedna prešli smo etapu između 20. i 16. pozicije, danas ide još kvalitetnija ekipica. Ovog tjedna predstavljamo vam glumačke dvojce koji su svoje mjesto našli između 15. i 11. pozicije. Krenimo.

15. Tom Cruise i Nicole Kidman

Lako je danas hejtati Toma i/ili Nicole, ali postojale su godine kad je narod diljem planeta ludio za njima i kad se iščekivalo s nadljudskim nestrpljenjem kad će nešto zajedno izbaciti, pa makar i fotografiju. I nije tri prevelika brojka kad je broj filmova u pitanju, ali ako uzmemo u obzir da je snimanje Širom zatvorenih očiju trajalo 400 uzastopnih dana i da je u pitanju svjetski rekord, onda im to ostvarenje moramo računati barem kao dva filma, a toliko i vrijedi.

Ono što te ne uništi, to te ojača, a Stanley Kubrick definitivno nije ojačao odnos Cruisea i Kidman, pa se nešto kasnije sve neslavno završilo, tako da i pored toga što su i dalje vrlo aktivni glumci u pitanju, teško ćemo dobiti još neku suradnju. Preveliki ego imaju i jedno i drugo, tako da je mala šansa da će se to ostvariti, možda jedino ako dođe trenutak kad ne budu ni na jedan lakši način mogli doći do ogromnog novca, pa malo popuste.

Dogodi li se to ili ne, Širom zatvorenih očiju je podcijenjeno remek-djelo, a podcijenjene su i njihove uloge, koje su na razini najviših standarda koje zahtijevaju Kubrickovi filmovi i koji se uvijek ispune. Cruise naročito briljira u svojoj nesnalažljivosti među klasom koja je viša i od njegove svakako povisoke, a Kidman kao da emitira sve veću distanciranost koja se preslikavala iz stvarnog života, ali znala bi ona to sve odglumiti i da se nije događalo u stvarnosti.

Nije fer ne spomenuti i Dane groma, u kojem su prvi put udružili snage i najavili sve predivne toksičnosti, ali ni Daleki horizonti nisu loši, s tim da bi bili i bolji bez irskih naglasaka. U svakom slučaju, hajp je bio nezapamćen zbog njih dvoje, a u tom trenutku činilo se i sasvim zaslužen. Ma čini se i u ovom trenutku.

Zajednički filmovi:

  • Days of Thunder (1990.)
  • Far and Away (1992.)
  • Eyes Wide Shut (1999.)

14. Jean-Louis Trintignant i Anouk Aimee

S Elizejskih poljana stiže nam par koji je na rubu klimavih pravila što se tiče naše liste jer nisu snimili previše filmova zajedno, a i igrali su iste uloge u nastavcima (objasnili smo prošli put da to nije prednost, naprotiv). No kako ne staviti barem na 14. mjesto muškarca i ženu koji su iste likove igrali u razmaku od 53 (!) godine, a još su se zajedno rastali od glume i odjahali u suton.

Claude Lelouch spojio je Jean-Louisa i Anouk još davne 1966. godine u filmu Muškarac i žena (nekad se to prevodilo kao Čovjek i žena, sretno s tim danas), a njihovi likovi Jean-Louis Duroc i Anne Gauthier nastavili su svoj život i izvan tog filma. Snimljen je i nastavak Muškarac i žena: 20 godina kasnije i treći dio Najbolje godine života, a likovi Duroc i Anne pojavljivali su se i u ostvarenjima koja ne pripadaju službenoj trilogiji, naravno, u izvedbi istih glumaca.

Nisu se prvi put sreli na snimanju Muškarca i žene, već tri godine ranije kad je izašao film Il successo, neslužbeni nastavak daleko uspješnijeg Il sorpasso, u kojem je Trintignant već osjetio veću slavu, ali ona prava za oboje, kao i za redatelja Leloucha, stigla je 1966. godine. Drugi dio sage o "muškarcu i ženi" izašao je 1986., a treći i posljednji 2019., sve u režiji istog čovjeka. Trintignant je preminuo 2022., dok je Anouk svoj put završila ranije ove godine. Kao što rekosmo, nakon Najboljih godina života nisu se više vraćali filmovima.

A ljubavna priča koja je počela u internatu, gdje su se našla djeca Jean-Louisa Duroca i Anne Gauthier, u tom trenutku udovca i udovice, možda nije jedna od najčvršćih i najpoetičnijih koje je filmska traka iznijela, ali definitivno je jedna od najdugovječnijih. Čak 53 godine.

Zajednički filmovi:

  • Il successo (1963.)
  • A Man and a Woman (1966.)
  • A Man and a Woman: 20 Years Later (1986.)
  • The Best Years of a Life (2019.)

13. Kurt Russell i Goldie Hawn

Previše su kul Russell i Goldie kao par da ne bi imali nijedan istinski klasik na svom zajedničkom kontu, ali to nas neće spriječiti da ih visoko pozicioniramo na ovoj listi. Jednostavno, tih nekoliko filmova što su snimili, koliko god osrednji bili, daleko su bolji od svoje realne vrijednosti upravo zbog njih dvoje.

Kurt je već ustaljen na našim listama, nedavno smo ga visoko pozicionirali na redateljsko-glumačkim suradnjama, a iako nije bio plodonosan sa svojom nevjenčanom suprugom kao s Carpenterom, opet je to jedan solidan učinak.

Prvi put su sudjelovali u istom naslovu krajem šezdesetih, ali vjerojatno se ni oni najbolje ne sjećaju filma Jedan jedini, istinski, originalni obiteljski bend, no već sljedeći put je uslijedio jackpot, istina više od 15 godina kasnije. Zablistali su oboje u prosječnoj ratnoj drami Swing Shift Jonathana Demmea, tada su shvatili da su jedno za drugo i više se nisu razdvajali, a možda najznačajniji film im je sljedeći koji su snimili - Preko palube (1987.), koji je čak stekao solidan kultni status.

To je vjerojatno zbog kontroverzne teme "rodnih odnosa", ali i super komičarskog tajminga koji i Kurt Russell i Goldie Hawn posjeduju, naročito kad ih stavite jedno pored drugoga.

Toliko su super da su gledljivi i kao gospodin i gospođa Božićnjak u filmu Božićne kronike i njegovom nastavku. Zapravo, 99% filmova o Djedu Božićnjaku djeluje dosadno, ali ne kad Djeda glumi Snake Plissken. Ovi Disneyjevi polupismeni uradci sasvim su okej (za razliku od većine ostalih nepismenih), a u drugom dijelu možemo vidjeti predivnu dinamiku između dvoje voljenih glumaca. Šteta što nisu češće igrali zajedno u zabavnijim temama.

Zajednički filmovi:

  • The One and Only, Genuine, Original Family Band (1968.)
  • SwingShift (1984)
  • Overboard (1987)
  • The Christmas Chronicles (2018)
  • The Christmas Chronicles 2 (2020)

12. John Wayne i Maureen O'Hara

Što John Ford spoji, to čovjek ne rastavi, a to naročito vrijedi za Johna Waynea i veliku legendu Maureen O'Haru, koja je možda jedina od Vojvodinih partnerica mogla stati rame uz rame s njim i bez pomoći izaći kao pobjednica mnogih rasprava.

Crvenokosa irska sila prirode spada u najveća imena koja je Irska dala, a to se vidi kad se nađe oči u oči s američkim Amerikancem poput Waynea. Tihi čovjek nije samo vizualno remek-djelo već i primjer kako John Ford može izvući najviše iz svojih glumaca. A ti glumci su, prije svega, Wayne i Maureen.

Veliki prijatelji su bili, ispratili su jedno drugo kroz sve uspone i padove. Njihova povezanost nije bila samo na ekranu nego su je zadržali i u stvarnom životu. Taj odnos, pun sličnosti i uvažavanja unatoč razlikama, prenio se i na film. Ako bi ljubitelji XX. stoljeća htjeli istaknuti muškarca i ženu koji su predstavljali to doba, ne bi morali ići dalje od Waynea i O'Hare. Kod Maureen čak nije sve bilo samo gluma.

Zajednički filmovi:

  • Rio Grande (1950.)
  • The Quiet Man (1952.)
  • The Wings of Eagles (1957.)
  • McLintock! (1963.)
  • Big Jake (1971.)

11. Alan Rickman i Emma Thompson

Najveći kompliment neisforsiranosti i prirodnosti dua koji su činili Alan Rickman i Emma Thompson leži u činjenici da smo svi mislili da smo ih češće viđali zajedno nego što zapravo jesmo. Kao što su Andy Cole i Dwight Yorke spadali u najubojitije nogometne tandeme, pa nam je čudno što su svega tri sezone igrali zajedno, tako i Alan i Emma ostaju u kolektivnom sjećanju kao stalni partneri iako to nije bio slučaj.

Imamo ih u serijalu Harry Potter, ali tu su sudjelovali skoro svi bardovi britanske glume. Imamo ih u Razumu i osjećajima, no Rickman se tamo više bavio s Kate Winslet. Najvažniji primjer Rickman-Thompson dinamike nalazimo u Poljupcu Jude, TV filmu Pjesma ručka i njihovim ulogama supružnika u Zapravo ljubav. Svi glumci u tom filmu su briljirali, ali Alan i Emma su klasa iznad jer koriste ograničen prostor na maksimalan način.

Rickman je režirao dva filma, a za svoj redateljski debi pozvao je upravo Emmu. Njihovo povjerenje jedno u drugo bilo je neosporno. Iako su ostavili trag, osjećamo prazninu zbog Rickmanovog odlaska i nedostatka još zajedničkih scena. Kao Cole i Yorke, mogli su sve izvesti "bez gledanja".

Zajednički filmovi:

  • Sense and Sensibility (1995.)
  • Judas Kiss (1998.)
  • Love Actually (2003.)
  • Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (2004.)
  • Harry Potter and the Order of the Phoenix (2007.)
  • Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 (2010.)
  • The Song of Lunch (2010.)
  • Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 (2011.)

Završili smo središnji dio naše liste Top 25 glumačkih partnera. Sljedeći tjedan prelazimo na prvih 10, dakle, brojit ćemo parove od 10. do 6. mjesta. Živjeli, pa se vidimo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.