Znate li čijoj je supruzi Eric Clapton posvetio pjesmu Layla?

Foto: Press

VRAĆAMO se nakon kraće pauze s novom selekcijom priča iza velikih hitova

Toto - Rosanna

1982. godine, iste godine kada je glumica Rosanna Arquette osvojila Emmy za ulogu u TV filmu The Executioner's Song, Toto je izdao svoj hit Rosanna, dijelom inspiriran glumicom (koja je u to vrijeme hodala sa Steveom Porcarom, klavijaturistom benda). U godinama koje su uslijedile, bend - i sama Arquette - na brojne su načine pokušali demantirati napise da je pjesma o njoj. No, previše je slučajnosti. 

Iako to nikada nije potvrdio, dugo su kružile glasine da je i Peter Gabrielov n Your Eyes (pjesma koju Lloyd Dobler pušta iz svog boomboxa u Cameron Croweovom filmu Say Anything) također napisana za Arquette, koja je bila u romantičnoj vezi s Gabrielom nekoliko godina.

Blondie - One Way or Another

Iako bi se dalo lako zaključiti da je riječ o girl power pjesmi, ali ako bolje poslušate, jasno je da je naslov više prijetnja.

"Zapravo me proganjao luđak, tako da je nastala iz ne baš prijateljskog osobnog događaja", rekla je Debbie Harry za Entertainment Weekly 2011. o nastanku pjesme, koju je napisala kao svojevrsnu osvetničku pjesmu muškarcu koji ju je uznemiravao. 

"Ali pokušala sam u to ubaciti malo lakoće kako bih je učinila vedrijom. Mislim da je to na neki način normalan mehanizam preživljavanja. Znate, samo se otresite, recite na ovaj ili onaj način i nastavite sa svojim životom. Svatko se s tim može povezati i mislim da je to ljepota toga", zaključila je.

Counting Crows - Mrs. Potter’s Lullaby

Rosanna Arquette nije jedina glumica koja je inspirirala hit pjesmu - iako u slučaju Mrs. Potter's Lullaby nije bilo romantične veze između tekstopisca i njegove muze. 1998. godine, frontman Counting Crowsa, Adam Duritz, navodno se malo zaljubio u glumicu Monicu Potter nakon što ju je vidio u filmovima Con Air i Patch Adams. 

Otprilike tjedan dana kasnije, bend je u studiju i sprema se snimiti još materijala, uključujući i Mrs. Potter's Lullaby, Duritzovu odu glumici koju nikada nije upoznao. Tada ga je prijateljica nazvala da mu javi da u tom trenutku ruča s Potteričinom agenticom i da ga svi žele upoznati (uključujući i Potter). Duritz je pristao.

Kao što je Duritz kasnije rekao za Broward Palm Beach New Times, Potter ga je tada pitala je li istina da je napisao pjesmu o njoj. "Pa, ne. Mislim, ne baš", objasnio je. "To je pjesma o zamišljenoj verziji tebe. Pjesma govori o tome što se događa kada se zaljubite u ljude koji ne postoje, kao u osobu na filmskom platnu." 

Kada je obavijestio Potter da zapravo mora otići natrag u studio gdje snima pjesmu, ona je zamolila da pođe s njim i posluša. I upravo ga je Potter, kada je Duritz odlučio da pjesma nije spremna za javnost, uvjerila da je sjajna i da je zadrži na svom nadolazećem albumu.

Bruce Springsteen - Blinded by the Light

Nakon što je glazbeni producent Clive Davis poslušao još neobjavljenu prvu ploču mladog rokera iz New Jerseyja, imao je neke povratne informacije. Nije bilo "hitova", rekao je glazbeniku. "Ništa što bi se moglo puštati na radiju."

Stoga je Bruce Springsteen pojurio kući u Asbury Park i izbacio još dvije pjesme: Spirit in the Night, koju je napisao na plaži, i Blinded by the Light, koju je napisao na svom krevetu, koristeći rječnik rima. S frazama poput "curly-wurly" i "brimstone baritone anti-cyclone rolling stone". 

Danas čak postoji i indie pop bend pod nazivom Go-Kart Mozart, također stih iz pjesme.

Album Greetings From Asbury Park, N.J. objavila je Columbia Records u siječnju 1973., s Blinded by the Light kao prvom pjesmom. I postala je hit koji se puštao po cijelom radiju - samo ne Springsteenova verzija. Tri godine nakon debija, londonski rock sastav Manfred Mann's Earth Band snimio je obradu pjesme koja je završila na vrhu Billboard Hot 100 u veljači 1977.

Derek And The Dominos - Layla

Kada je Eric Clapton napisao stihove za svoj hit Layla s Derek And The Dominos, uputio je svoje riječi supruzi Georgea Harrisona. U to je vrijeme Clapton pokušavao pridobiti Patti Harrison i natjerati je da napusti svog supruga. Konkretno, stih "Što ćeš učiniti kad postaneš usamljena?" bilo je pitanje za gospođu Harrison.

Općenito, Clapton je napisao pjesmu nakon što je pročitao priču iz 12. stoljeća pod nazivom Priča o Layli i Majnunu, koja je govorila o ocu koji udaje svoju kćer za muškarca koji nije bio njezina prava ljubav - tjerajući njezinu stvarnu ljubav u ludilo.

Little Eva - The Loco-Motion

Šezdesetih godina prošlog stoljeća Carole King je nizala hit za hitom. Uz pomoć tadašnjeg supruga Gerryja Goffina, King je napisala Some Kind of Wonderful za The Drifterse, One Fine Day za The Chiffonse i The Loco-Motion, koja je trebala biti za Dee Dee Sharp.

King i Goffin su svoju pjesmu inspiriranu lokomotivom modelirali prema Sharpovom velikom hitu iz 1962. Mashed Potato Time, ali iz nekog razloga suradnja nikada nije ostvarena. King je, sa svoje strane, sugerirala da Sharpova diskografska kuća nije bila zainteresirana za kupnju pjesama od vanjskih talenata.

The Loco-Motion je na kraju pripao dadilji. Duo je 1961. godine angažirao mladu Evu Boyd na preporuku glazbene grupe The Cookies, a njezin razgovor za posao pretvorio se i u neslužbenu glazbenu audiciju.

Kada je spomenula da zna pjevati, njezini budući poslodavci pozvali su je da na licu mjesta nešto otpjeva. King je za NPR 2003. rekla: "Pomislili smo, 'Oh, ovo je cool, ima stvarno sjajan glas. Zabilježi to.'"

Boyd je ponekad pjevala na demo snimkama za njih, a snimila je i vokale za demo The Loco-Motion. Kada je Sharp to odbila, glazbeni producent Don Kirshner - za kojeg su King i Goffin radili - predložio je da pjesmu daju Boyd, što su i učinili.

The Loco-Motion se popela na ljestvice 60-ih i ponovno 70-ih, a treći put i 80-ih. Uspjeh verzije Grand Funk Railroada iz 1974. i Kylie Minogue iz kasnih 80-ih dokazuje da je riječ o bezvremenskom hitu

Fastball - The Way

Poslušajte stihove Fastballovog hita The Way iz 1998. i možda ćete primijetiti da se radi o prilično mračnoj temi.  Pjesma govori o nestanku Raymonda i Lele Howard, starijeg para iz Teksasa koji je jedne večeri krenuo na lokalni festival sviranja violine i nikada se nije vratio kući.

Par je pronađen mrtav u svom automobilu dva tjedna kasnije u blizini Hot Springsa u Arkansasu, nekoliko stotina milja od njihovog doma. Policija je zaključila da su se Howardovi izgubili na putu do događaja, dezorijentirali se i slučajno sletjeli s ceste. 

Članovi obitelji žrtava bili su dirnuti. Jedan od Lelinih unuka rekao je za KVUE: "Bio sam jednostavno oduševljen. Nisam mogao vjerovati da bi netko učinio nešto takvo za moju baku. Moćno, vrlo moćno."

Paul Simon - Mother and Child Reunion

Paul Simon je imao veliki hit s pjesmom Mother and Child Reunion iz 1972., meditacijom o smrti prožetom reggaeom, koja je nastala zbog gubitka kućnog ljubimca. "Prošlog ljeta imali smo psa kojeg je pregazio auto i ubio, a voljeli smo tog psa", rekao je Simon za Rolling Stone 1972.

"To je bila prva smrt koju sam osobno doživio. Nitko u mojoj obitelji nije umro da sam to osjetio. Ali osjetio sam ovaj gubitak - jednu minutu tu, sljedeće minute nema, a onda mi je prva pomisao bila: 'O, čovječe, što da je to bila moja žena Peggy? Što da mi je umro netko toliko blizak? Smrt, što je to, ne razumijem.'"

Iako su stihovi poput "Ne mogu se sjetiti tužnijeg dana" dali do znanja da to ne bi trebala biti nužno sretna pjesma, najčudniji dio ove priče je odakle je došao naslov: "Jeo sam u kineskom restoranu u centru grada", objasnio je Simon. "Postojalo je jelo pod nazivom 'Mother and Child Reunion'. To su piletina i jaja. I rekao sam: 'Oh, volim taj naslov. Moram ga iskoristiti.'"

Bee Gees - New York Mining Disaster 1941

Većina naslova pjesama Bee Geesa ima lijep zvuk. Pomislite na Stayin' Alive ili How Deep Is Your Love. New York Mining Disaster 1941, s druge strane, zvuči više kao nešto što biste pronašli na stranicama udžbenika povijesti nego na vrhu glazbenih ljestvica. Ali postoji razlog zašto nikada niste učili o toj rudarskoj katastrofi u školi - jer se nikada nije dogodila.

Početkom 1967. članovi benda (i braća) Barry i Robin Gibb sjedili su u mračnom stubištu londonskog Polydor Recordsa kada su smislili pjesmu o čovjeku zarobljenom u mračnom rudniku. Prema Mauriceu Gibbu, stihovi su također bili inspirirani katastrofalnom rudarskom katastrofom u Aberfanu u Walesu koja se dogodila samo nekoliko mjeseci ranije.

Barry je tvrdio da su odabrali New York za naslovnu katastrofu svoje pjesme jer je "ime New York jednostavno malo glamuroznije od... Southampton Mining Disaster 1941... New York je imao malo više glamura za kupnju ploča."

Također je moguće da je grupa htjela malo udaljiti pjesmu od izvornog materijala, budući da se Velika Britanija još uvijek oporavljala od nedavne tragedije.

Kako god bilo, pjesma je pokrenula međunarodnu karijeru Bee Geesa. Njihov uspjeh možda je bio povezan s činjenicom da su neke od njihovih pjesama prilično podsjećale na drugi popularni bend iz tog doba: Beatlese. Neki su obožavatelji mislili da su Bee Gees zapravo Beatlesi, a ime njihovog benda bio skraćenica za Beatles Group.

Shawn Colvin - Sunny Came Home

Sunny Came Home bila je hit pjesma s konceptualnog albuma Shawn Colvin iz 1996. A Few Small Repairs koji je osvojio nagrade Grammy za ploču godine i pjesmu godine. No, to je bila i pjesma inspirirana naslovnicom albuma A Few Small Repairs. Kako je točno funkcionirala ta kronologija?

"Inspiracija za tu priču došla je iz slike koju sam odabrala da bude na naslovnici ploče", objasnila je Colvin 2017. "Jednostavno mi se svidio rad Julie Speed i stvarno sam htjela nešto drugačije umjesto fotografije. Pred sam kraj, Sunny Came Home je jedva postojala - zapravo mislim da sam je u jednom trenutku imala kao Jimmy Came Home prije nego što sam napisala stihove za The Facts About Jimmy. Pogledala sam ovu naslovnicu i pomislila - moraš napisati priču o ovoj ženi." 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.