Asim Ugljen o učeniku koji je maltretirao njegovog sina: "Svi su šutjeli"

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

POSLJEDNJIH tjedana u centru pažnje javnosti je priča o učeniku jedne zagrebačke škole zbog čijeg se problematičnog ponašanja iz škole ispisao cijeli razred, a nakon što je premješten u drugu školu, roditelji su u znak protesta povukli svoju djecu iz razreda te tražili rješenje ovog problema.  

Hrvatski glumac Asim Ugljen progovorio je na Facebooku o vršnjačkom nasilju, navodeći za primjer svog sina Dina te situaciju koja se dogodila kad je tek krenuo u školu. 

"Zgrabio sam ga za majicu i dignuo u zrak" 

"Dino je u razredu imao klinca koji je bio pravi bully. Bio je puno veći od svih i mlatio ih je bez milosti. Dineka je iz nekog razloga izbjegavao. Dok ga nije zgrabio. Kada mi je Dino to ispričao, Marta me zamolila da ne napravim sranje. Stisnuo sam joj ignore. Sutra ujutro sam otišao s njim do škole, ušao u školu, probali su me zaustaviti, ali i njima sam stisnuo ignore, i nastavio niz hodnik do malog koji je upravo maltretirao neku djevojčicu.  

Na početku njegovog osnovnoškolskog obrazovanja, Dino je u razredu imao klinca koji je bio pravi bully. Bio je puno...

Posted by Asim Ugljen on Wednesday 23 October 2024

Pitao sam ga je li on taj i taj. Mali je prkosno dignuo bradu i rekao da je. Zgrabio sam ga za majicu i dignuo u zrak te mu rekao da kada sljedeći put stavi prst na moje dijete, da neću tući njega, nego da ću mu svaki put razbiti oca kao vola u kupusu. Mali je piskutavo progovorio da je njegov tata najjači i da uvijek razbije sve. Bilo mi je jasno zašto je mali takav i tko ga je odgojio. No, za nasilnike bilo kojih godina i spola, samo sila pomaže. Nema rezoniranja s njima. Znam, jer se cijeli život borim protiv takvih. Rekao sam mu, da ako želi provjeriti da li je njegov otac najjači, neka ga slobodno pošalje meni, da testiramo tu teoriju i spustio ga na pod", opisao je. 

"Oni su šutjeli kad je mali šorao moje dijete" 

"Skupile su se učiteljice i domar, kojima je bilo vidno neugodno, ali su mi objašnjavali da se danas tako više stvari ne rješavaju. A onda sam ja njima objasnio da njihov način rješavanja stvari ne funkcionira, jer mali mjesecima terorizira cijeli razred, a ništa se nije promijenilo, te da je došlo vrijeme da to riješim na moj način. Onda sam ih zamolio da ili pozovu murju ili da mi od...u s puta, jer s njima neću biti ljubazan kao s malim nasilnikom, jer su oni šutjeli kad je mali šorao moje dijete. Nitko nije pozvao murju, razmaknuli su se da prođem. Njegov tata me nikada nije nazvao. Mali je nastavio maltretirati sve, osim Dineka. Njemu je stalno govorio da poruči tati da ga ne dira. 

"Sila Boga ne moli" 

Nažalost, sila je jedina stvar koju nasilnici razumiju. Zato su sve ove spike oko ovog koji maltretira cijelu školu potpuno krive i neće se riješiti ništa. Dok institucije stvarno ne poduzmu nešto, proći će toliko vremena da će ti klinci već ići u srednju školu, jer ovo ping-ponganje klasično je iskorištavanje demokracije i korištenje sporosti sustava u rješavanju bilo čega. K..ac bih si prije odrezao negoli dopustio bilo kome da mi se iživljava na djeci iti jedne, jedine sekunde. Nema životinje na planetu koja će mirno sjediti dok mu potomče pati. Nisu naši stari bili ludi kad su govorili: ‘Sila Boga ne moli’", zaključio je. 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.