9 fraza koje mogu naškoditi vašem djetetu i što koristiti umjesto njih

Foto: Pexels

Često zaboravljamo da djeca upijaju poput malih spužvi i da riječi koje im uputimo mogu uvelike utjecati na njih. Stručnjaci se slažu da je bolje izbjegavati korištenje određenih izraza jer bi mogli imati negativan učinak na vaše dijete i njegovo mentalno zdravlje. Donosimo vam neke od njih.

1. "Dobro si!"

Kada je vaše dijete uzrujano zbog nečega ili se povrijedi i počne plakati, vaša trenutna reakcija može biti da pokušate smiriti dijete i uvjeriti ga da je sve u redu. Međutim, to možda i nije najpametnije. Ako vaše dijete plače, to znači da nešto nije u redu i trebali biste mu dopustiti da osjeti svoje emocije. Možete mu čak pomoći da razumije što osjeća, opisujući što se dogodilo.

2. "Na dijeti sam."

Ova fraza može vašem djetetu dati poruku da niste zadovoljni svojim izgledom, a to se može prenijeti na njega jer ste mu vi uzor i on sve uči od vas. To može dovesti do toga da vaše dijete ima iskrivljenu sliku o sebi. Umjesto toga, objasnite da se pomoću zdrave i balansirane prehrane osjećate dobro te da je vježbanje također nešto što radite kako biste ostali zdravi, ali može biti i zabavno.

3. "Ne možemo si to priuštiti!"

Izbjegavajte opterećivati dijete financijskom situacijom svoje obitelji, to za njih može biti stresno i zastrašujuće. Naravno, to ne znači da im morate kupiti što god požele i pretvarati se da ste Bill Gates, ali im možete reći "ne" drugim riječima, bez da im date više informacija nego što mogu podnijeti.

4. "Budi pažljiv!"

Ako se bojite da bi se vaše dijete moglo ozlijediti, primjerice, dok se igra u dječjem parkiću, a želite ga upozoriti, možda mu zapravo činite medvjeđu uslugu jer mu to može omesti pažnju.

Štoviše, ako prečesto koristite ovu frazu, vaše bi dijete moglo pomisliti da nigdje nije sigurno. Time mu se također oduzima mogućnost da razmišlja svojom glavom. Umjesto toga, možete postaviti sugestivna pitanja kako biste mu pomogli shvatiti je li sigurno učiniti nešto na određeni način ili ne.

5. "Daj da ja to napravim!"

Bilo da se radi o rješavanju zagonetke ili pripremi obroka prvi put, možda biste trebali pomoći svom djetetu da to učini ako mu je teško napraviti to kako treba. Međutim, ako samo nastavite raditi stvari umjesto njih, nikada ih nećete naučiti da obavljaju stvari sami.

6. "Tako me ljutiš!"

Naravno, djeca moraju biti svjesna da njihove riječi i ponašanje mogu utjecati na to kako se drugi ljudi osjećaju. Međutim, ne bi im trebalo nabijati osjećaj krivnje. Dakle, čak i ako se naljutite i uzrujate, važno je da ostanete pribrani što će vašem djetetu pokazati da imate moć kontrolirati svoje emocije i objasniti mu zašto se tako osjećate.

7. Ne koristite prijetnje.

Izbjegavajte korištenje prijetnja. Umjesto toga istaknite što će vaše dijete dobiti za nagradu ako učini nešto lijepo.

8. "Čekaj dok mama/tata dođe doma.

Ovaj bi izraz vašem djetetu mogao pokazati da ne znate kako se nositi s njegovim lošim ponašanjem. To također čini negativca od drugog roditelja. Štoviše, odgađanje kazne možda i nije dobra ideja, jer možda neće biti tako učinkovito kao da ste to učinili odmah

9. "Rekao/la sam ti."

Ovaj izraz vašem djetetu može zvučati kao da ste se nadali da će njihova odluka biti pogrešna, kao da uživate u tome što nisu uspjeli. Umjesto toga pokušajte situaciju prikazati na objektivniji način i analizirajte je zajedno s djetetom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.