Četiri najčešće greške roditelja zbog kojih djeca obolijevaju

Foto: Shutterstock

IAKO je razumljivo da su djeca često bolesna prije nego što ojačaju imunitet, pedijatri naglašavaju kako postoje određene greške kojima roditelji, i to sasvim nesvjesno, doprinose tome da njihovi mališani obolijevaju više nego ostala djeca. Naime, neke stvari doprinose lošijem imunitetu djece, a samim time i češćim bolestima.

Jedna od tih grešaka jest pretjerana higijena. Iako na prvu zvuči logično, pretjerano inzistiranje na higijeni te dezinficiranje svih površina mogu imati više štete nego koristi. Kako objašnjavaju stručnjaci, to onemogućava imunološkom sustavu djece da ojača, pri čemu ona postaju mnogo osjetljivija na potencijalne bolesti.

Još jedna greška odnosi se na nepravilnu prehranu. Roditelji koji svojoj djeci ne daju dovoljno voća, povrća i drugih namirnica bogatih nutrijentima zapravo ne podupiru razvoj njihovog imunološkog sustava, a samim su time i djeca podložnija zarazama.

Isto tako, česta greška koju rade mnogi roditelji odnosi se na pretjerivanje s odjećom. Roditelji često misle da je djetetu hladno pa rade grešku što ga pretoplo oblače, a pedijatri objašnjavaju da u većini slučajeva dovodi do pregrijavanja i znojenja te su samim time djeca podložnija prehladi.

Pedijatri upozoravaju da je velika greška roditelja izbjegavanje boravka na otvorenom kada je hladno. Iako mnogi roditelji misle da će tako spriječiti da se njihovo dijete razboli na hladnom vremenu, zapravo čine suprotno. Koliko god hladno bilo, boravak na svježem zraku donosi mnogo dobrobiti za zdravlje djece, uključujući i jačanje imuniteta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.