Horori mogu biti noćna mora za djecu, upozoravaju psihoterapeuti

Foto: Shutterstock

NAKON što je učenicima četvrtog razreda na Floridi profesorica matematike prikazala Winnie the Pooh: Honey and Blood, stručnjaci upozoravaju da horor-filmovi mogu užasno uznemiriti malu djecu.

"Iako odraslima mogu biti uzbudljivi, horori kod djece mogu uzrokovati ozbiljnu tjeskobu i paniku. Mogu povećati stres, čak i dovesti do depresije", rekla je za USA Today savjetnica za mentalno zdravlje Catherine Del Toro.

Kako kaže, mozak djeteta nije u potpunosti razvijen pa ne obrađuje stvari na isti način kao odrasli. Budući da je svako dijete drugačije, važno je uzeti u obzir osobnost, izloženost zastrašujućim filmovima i potencijalnu reakciju na materijal.

"Neka djeca mogu gledati strašne stvari i sve je ok. Neka djeca neće moći spavati tjedan dana", ističe psihoterapeutkinja Stephanie Sarkis.

Psihoterapeutkinja Chelsey Cole preporučuje da odvagnete prednosti i nedostatke ako vaše dijete želi gledati horor-film.

"Zapitajte se hoće li mu gledanje filma naškoditi, hoće li mu biti od pomoći. Ako potencijalne negativne nuspojave prevagnu nad dobrobitima, to vjerojatno nije vrijedno toga", rekla je Cole.

Što ako dijete pogleda horor dok nije pod vašim nadzorom?

Ako dijete pogleda horor dok nije s vama, započnite iskren i emotivan razgovor o njegovim strahovima.

"Pokažite suosjećanje, nemojte se rugati djetetu, budite empatični", savjetuje psihologinja Eileen Kennedy-Moore te preporučuje da dijete uvjerite da zlo čudovište ili zastrašujuća situacija koja ga je uplašila nije stvarna.

"Naglasite da to što je dijete vidjelo nije stvarno, da nitko nije ozlijeđen. Uvjerite dijete da je to fikcija koja neke ljude zabavlja, dok se drugima ne sviđa."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.