Instruktorica plivanja bacila bebu u bazen, evo što pedijatri misle o toj metodi

Screenshot: TikTok

PROŠLOGA ljeta se mama Krysta Meyer našla na udaru kritika nakon što je objavila video u kojem njezin sin Oliver uči plivati. U isječku koji je u međuvremenu obrisala instruktorica plivanja baca dječaka u bazen.

Meyer je tada napisala: "Oliver me oduševljava svaki tjedan. Ne mogu vjerovati da tako brzo sve hvata. On je mala ribica."

Video je sada ponovo postao viralan na Twitteru, a jedna osoba je upitala: "Je li ovo tečaj plivanja ili utapanja?"

Što škola plivanja kaže o ovoj tehnici?

"Cijela premisa onoga što radimo je sigurnost. Osmomjesečnu djecu učimo da procijene svoju situaciju i pronađu izlaznu strategiju u vodi. Znamo da se čini ludim", poručili su iz škole plivanja koju je polazio Oliver.

Prema opisu tečaja, osmišljen je za djecu već od navršenih šest mjeseci. Cilj je naučiti dojenčad plivati i osigurati da im je toliko udobno u vodi da znaju kako reagirati u slučaju da se počnu utapati.

Ova metoda nije nova, štoviše - stara je 50 godina. Instruktori su specijalizirani za učenje beba kako se okrenuti na leđa u vodi i plutati. Škola plivanja tvrdi da je njihov tečaj pohađalo više od 300.000 djece i da su dokumentirali 800-tinjak slučajeva u kojima su njihove vještine spasile živote.

Što kažu pedijatri?

Pedijatrica Gina Posner smatra da je riječ o vrlo važnoj lekciji koju dojenčad i djeca moraju naučiti - posebno ako provode vrijeme blizu vode.

"Ne samo da bacaju djecu u vodu nego ih uče kako se okrenuti na leđa i plutati u vodi. To je spasilo mnoge živote", ističe Posner.

Ali ne slažu se svi liječnici s ovom metodom. Pedijatrica Free N. Hess kaže da je zabrinuta.

"Utapanje je vodeći uzrok slučajne smrti djece u dobi od jedne do četiri godine. Ja se zalažem za to da su bazeni ograđeni, da postoje alarmi za bazen i vrata, kao i da su bazeni pokriveni i da djecu uvijek promatra odrasla osoba. Obuka vještina preživljavanja u vodi i satovi plivanja mogu započeti u dobi od godine dana", govori dr. Hess, ali dodaje da ne bi preporučila vrstu tečaja prikazanu u viralnom videu.

"Dojenče se može ozlijediti zbog siline i kuta pada na površinu vode. Može pasti preduboko u vodu ili neće moći zadržati dah u pravom trenutku. To bi moglo povećati rizik od smanjene oksigenacije mozga, upale pluća ili čak smrti. Nadalje, ovo nije realan scenarij s kojim će se dijete suočiti kada bude u blizini vode", nastavlja. 

Dr. Hess zaključuje da ne vidi potrebu za ovakvom vrstom obuke, posebno s obzirom na moguće rizike. Američka pedijatrijska akademija ističe da "trenutno nema dokaza da programi plivanja za bebe mlađe od godine dana smanjuju rizik od utapanja". 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.