Milijarder je inzistirao da njegova djeca slijede dva pravila: Poštenje je najvažnije

Screenshot: YouTube

Milijarder Charlie Munger preminuo je 29. studenog 2023. u dobi od 99 godina. Često je dijelio mudre životne savjete. Između ostalog, za CNBC otkrio je da je svjestan da njegova djeca i unuci ne razmišljaju kao on, ali se nadao da će im neki njegovi potezi poslužiti kao primjer.

"Od oca sam naučio da ću ponekad možda morati prodati svoje usluge nerazumnom nasilniku, pogotovo ako moram prehraniti obitelj. Nikad nisam zaboravio oca i koristio sam njegovu metodu podučavanja s vlastitom djecom i unucima", rekao je.

Posebno je inzistirao da se njegova djeca drže dva važna pravila, koja navodimo u nastavku.

Uvijek vratite posuđeni automobil s punim spremnikom goriva

"Zadnjeg dana obiteljskog odmora na skijalištu u Sun Valleyju, kad sam imao 15 godina, moj tata i ja vozili smo se po snijegu. On je skrenuo da na benzinskoj crpki, udaljenoj deset minuta, natoči gorivo u automobil", prisjetio se.

Iako je obitelj bila u stisci s vremenom kako bi stigla na avion, Mungerov otac nije razmišljao treba li ići do crpke ili ne.

"Pitao sam ga zašto smo skrenuli kad je spremnik napola pun, a on mi je odgovorio: 'Charlie, kad posudiš nečiji auto, uvijek ga vratiš s punim rezervoarom goriva.' Na prvoj godini studija na Stanfordu, poznanik mi je posudio auto. Rezervoar je bio napola pun, a auto crvene boje, baš kao onaj s kojim smo se vozili na skijalištu. Sjetio sam se očevih riječi i vratio auto s punim rezervoarom goriva. Prijatelj je to primijetio. Od tada smo postali nerazdvojni, čak mi je bio kum na vjenčanju", ispričao je Munger.

S obzirom na to da ga je tata naučio poštenju, Munger je shvatio kako steći dobrog prijatelja i kako ga zadržati.

Nikad ne pokušavajte sakriti svoje pogreške

Jedan od omiljenih obrazovnih alata Mungerova oca bila je takozvana moralna priča. Dok bi večerali, morali bi podijeliti detalje etičkog problema s kojim su se suočavali.

"Sjećam se da je otac ispričao priču o djelatniku jedne njegove tvrtke koji je napravio grešku koja je rezultirala gubitkom stotina tisuća dolara. Nakon što je shvatio što je napravio, djelatnik je otišao predsjedniku tvrtke i rekao mu za to. Predsjednik je rekao: 'Ovo je bila užasna pogreška i ne želimo da više ikada napravite sličnu stvar. Ali ljudi griješe i to im možemo oprostiti. Učinio si pravu stvar, a to je da si priznao grešku. Da si to pokušao sakriti ili zataškati, dobio bi otkaz. Ovako, voljeli bismo da ostaneš'", naveo je Munger.

"Uvijek se sjetim ove priče svaki put kad čujem za još jednog političara koji je odlučio prikriti svoju pogrešku umjesto da bude pošten i vodi s integritetom", zaključio je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.