Što roditelji mogu naučiti iz neočekivanog poteza najbolje gimnastičarke svijeta

SIMONE BILES, najbolja gimnastičarka svijeta, šokirala je svijet nakon što u utorak izvela samo jedan preskok, nakon kojega je napustila natjecanje. Odustala je i od nastupa u finalima preskoka i ruča, koja se održavaju u nedjelju, a sve radi, kako neki tvrde, mentalnog zdravlja.

Iako neki dovode u pitanje njezinu mentalnu čvrstinu i sposobnost da se natječe i nastupi na najvišim razinama, drugi hvale njezinu brigu za vlastito mentalno zdravlje. Smatraju da može biti uzor djeci i mladima koji se suočavaju s pritiskom u svakodnevnom životu.

Budite svjesni onoga što govorite

CNN piše da pritisak s kojim se suočava elitna sportašica Simone Biles pred roditelje postavlja zanimljivo pitanje o mentalnoj izdržljivosti. Mnogi su odrasli uz motivacijske izjave poput "nikad ne odustaj", "progutaj bol" ili "sve je u tvojoj glavi". Na taj način želimo potaknuti djecu, ali zapravo ih ne treba forsirati da na trening idu ozlijeđene ruke ili noge.

Svi roditelji žele da njihova djeca briljiraju i postižu vrhunske rezultate, no ne ako to utječe na njihovo mentalno i emocionalno stanje.

Dijete mora voljeti aktivnost

Ponekad roditelji vrše pritisak na djecu i traže od njih da sudjeluju u aktivnostima koje im se ne sviđaju ili koje ne odgovaraju njihovim interesima ili sposobnostima. Važno je da se djeca nečime bave, ali kontraproduktivno je ako u tome ne uživaju.

Također je važno da roditelji ne pokušavaju proživjeti vlastito djetinjstvo kroz svoju djecu. Ako su vam nogomet ili odbojka bili velika ljubav, to ne znači da to vrijedi i za vaše dijete. Usredotočite se na ono što voli vaše dijete.

Briga za naše mentalno zdravlje ne znači uvijek odustajanje od zlatnih medalja. Biles ima mnogo za pokazati i biti uzor mladima svojim talentom, marljivim radom i predanošću timu. No natjecanja s vremenom odmiču u drugi plan, a njezin novi cilj je pobrinuti se o vlastitom mentalnom zdravlju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.