Ako ovo radite dok kupujete, nepristojni ste

Ilustracija: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

KUPOVINA namirnica prilično je rutinski zadatak za većinu ljudi, ali neka ponašanja u trgovini drugi mogu smatrati neprikladnima i nazvati ih nepristojnim. Ako ne želite ostaviti takav dojam dok kupujete, nastavite čitati.

"Kupovina u trgovini može postati prilično naporna u vrijeme kada su najveće gužve", rekla je Jodi R.R. Smith, predsjednica Mannersmith Etiquette Consulting, prenosi Huff Post. "Važno je da kupci zapamte kako postoje osnovna pravila bontona, čak i prilikom kupovine."

Kako bi posjeti trgovinama bili ugodniji, HuffPost je zamolio Smith i druge poznavatelje bontona da podijele neka uobičajena nepristojna ponašanja koja su primijetili u trgovinama te savjete kako ih izbjeći.

Korištenje brze blagajne s previše artikala

"Poštujte ograničenje broja artikala na brzoj blagajni i nemojte stati u red ako imate više nego što je dopušteno", savjetovala je Diane Gottsman, savjetnica za bonton, autorica knjige Moderni bonton za bolji život i osnivačica škole The Protocol School of Texas.

Malo tko uživa čekati u dugom redu za plaćanje, no bez obzira na to koliko ste u žurbi, to nije izgovor za kršenje pravila. "Nemojte biti osoba koja misli da pravilo '10 artikala ili manje' ne vrijedi za vas", dodao je Nick Leighton, poznavatelj bontona i suvoditelj podcasta Jesu li te odgojili vukovi. "Vrijedi!"

Ignoriranje pravila kretanja po redovima

"Ako to ne biste radili na pločniku ili (auto)cesti, vjerojatno ne biste trebali ni s kolicima u supermarketu", objašnjava Leighton. "Nemojte blokirati druge, zaustavljati se ili naglo mijenjati smjer, niti prelaziti više 'traka' bez provjere dolazi li netko."

"Većina redova u trgovinama omogućava dvosmjerni promet", dodala je Smith. "Držite se desne strane kako bi promet tekao nesmetano. Ako sretnete nekoga s kim želite porazgovarati, obavezno se maknite u stranu kako bi drugi mogli prolaziti."

Dodirivanje i otvaranje stvari bez namjere kupnje

"Izbjegavajte otvaranje proizvoda kako biste ih pomirisali ili probali, a zatim vraćanje ako vam se ne sviđaju", upozorila je Gottsman. Pokušajte ne dirati proizvode osim ako ih stavljate u kolica ili koristite zaštitne rukavice.

Nepoštivanje osobnog prostora

"Svi se osjećaju drugačije u javnim prostorima", rekla je Gottsman. "Poštujte tuđi osobni prostor i pazite na pravila poput držanja razmaka u redovima i prolazima. Imajte na umu da se neki ljudi osjećaju ugodnije s više prostora oko sebe."

Uzimanje predmeta iz tuđih kolica

"Nemojte uzimati predmete iz tuđih kolica", savjetovao je Leighton. Samo zato što kupac nije uz kolica, ne znači da je njihov sadržaj slobodan za uzimanje - čak i ako je riječ o posljednjem komadu proizvoda koji želite.

Zadržavanje reda na blagajni

"Nemojte razgovarati na mobitel dok plaćate i unaprijed pripremite karticu za plaćanje", savjetuje Gottsman. Kupovina često traje dulje nego što bismo htjeli, osobito kada su redovi na blagajni dugi. Poštujte vrijeme drugih i učinite sve kako bi proces bio što brži i jednostavniji. "Nemojte zadržavati sve u redu dok se vraćate po jaja koja ste zaboravili staviti u košaricu", dodala je Gottsman.

Vraćanje predmeta na kriva mjesta

Ponekad stavite proizvod u kolica, ali kasnije shvatite da vam ne treba. Možda vam se čini lakše ostaviti ga bilo gdje kada ste daleko od mjesta gdje ste ga uzeli, ali to nije ispravno. "Kada promijenite mišljenje, osobito za nešto što je rashlađeno ili smrznuto, molim vas, dajte to zaposleniku ili blagajniku", istaknula je Smith. 

Ne obraćanje pažnje na okolinu

Obratite pažnju na ljude i stvari oko sebe, osobito ako kupujete s malom djecom koja mogu biti znatiželjna i žele istraživati trgovinu. Nemojte im dopustiti da nekontrolirano trče po trgovini.

Također je pristojno pokazati obzir prema ostalim kupcima. Kao što ne biste trebali zanemarivati ponašanje svoje djece, isto tako nemojte ignorirati kada netko treba pomoć. "Ponudite pomoć nekome tko primjerice ne može dohvatiti predmet s viših (ili nižih) polica", rekla je Smith.

Nevraćanje kolica/košarica

"Vratite svoja kolica na mjesto predviđeno za kolica na parkiralištu", rekla je Gottsman. "Nemojte ih ostavljati bilo gdje." Isto vrijedi i za košarice, vratite ih na odgovarajuće mjesto u trgovini.

Neprimjereno ponašanje na parkiralištu

"Parkirališta mogu izazvati puno frustracija jer su svi u žurbi", objasnila je Gottsman. "Poštujte pravilo da pješaci imaju prednost kada prelaze cestu prema trgovini."

Trgovine često imaju velika parkirališta, pa čak i ako morate kružiti nekoliko puta dok tražite mjesto, budite strpljivi i ne gubite živce. Poštivanje pravila nije samo stvar bontona već i zakona.

"Izbjegavajte parkiranje na zabranjenim mjestima, mjestima za invalide ili na parkiralištu druge zgrade ili trgovine ako tamo ne idete", rekla je Gottsman. "Vrlo je vjerojatno da će vam auto biti odvučen!"

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.