Ove stvari nikad ne biste smjeli držati na kuhinjskim otocima

Foto: Shutterstock/zarahome.com/hm.com

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

DODAVANJE dekorativnih detalja u prostor unosi poseban osjećaj ugode, ali dizajneri interijera kažu da postoje neke stvari koje nikad ne biste trebali stavljati na kuhinjski otok i ormariće. Neki predmeti jednostavno nisu prikladni za ta mjesta, bilo da su nepraktični, potencijalno opasni ili se jednostavno ne uklapaju. Evo o kojim je predmetima riječ.

Krhki keramički proizvodi

Iako vaze puno sezonskog cvijeća djeluju kao sjajna ideja, lomljivi predmeti mogu biti vrlo problematični u kuhinji. Kuhinjski elementi ipak služe za kuhanje i pripremu hrane, stoga je krhke dekorativne predmete najbolje premjestiti na kuhinjski stol, police ili neko drugo mjesto.

"Idealno bi bilo da dekorativni komadi na kuhinjskom otoku budu i lijepi i funkcionalni, primjerice umjetnički izrađen držač za pribor ili ukrasna posuda za začine", rekla je dizajnerica interijera Kathy Kuo za Homes&Gardens.

Previše izložbenih komada

Na kuhinjski otok i elemente može biti primamljivo staviti puno dekorativnih predmeta, no previše predmeta može brzo početi izgledati neuredno umjesto lijepo. Odaberite jedan ili dva dekorativna komada.

"Nemojte staviti previše dekorativnih predmeta ako nemate dovoljno prostora za njih. Ponekad ljudi vole izložiti zdjelu s voćem, cvjetni aranžman i druge predmete, što može izazvati suprotan dojam od željenog", rekla je dizajnerica interijera Patricia Knight.

Veliki kuhinjski uređaji

Iako se postavljanje kuhinjskih aparata koje redovito koristite na kuhinjski otok i elemente čini kao dobra ideja, razmislite želite li da su doista tako vidljivi.

"Uvijek postoje iznimke od pravila, obično zbog samog prostora, ali ne bih stavila veliki hladnjak uz kuhinjski otok. Također ne bih preporučila stavljanje štednjaka na otok jer se lako stvara nered", rekla je Natalie Rebuck, glavna dizajnerica u Re: Design Architects. "Hladnjak, štednjak i pećnicu treba smjestiti na zid koji može bolje podnijeti visinu i potencijalni nered", dodala je.

Dekorativne boje ili tapete

Bez obzira na trendove, kad je riječ o vašem kuhinjskom otoku, možda je bolje držati se jednostavnosti umjesto dodavanja ukrasa koji bi se lako mogli zaprljati ili su jednostavno nepraktični.

"Ne bih stavljala dekorativne boje ili tapete na kuhinjski otok. Otok bi trebao dodati čvrstinu kuhinji, pa su jednostavne, čiste linije najbolji izbor", kaže Knight. "Zabavni, više dekorativni elementi mogu se postaviti na zidove i okolna područja, gdje će vjerojatno biti vidljiviji i stoga imati željeni učinak."

Visoki dekor preblizu visećim svjetiljkama

Ako imate nisko postavljene viseće svjetiljke iznad otoka, morat ćete razmisliti o tome kako će vaš dekor funkcionirati u skladu s rasvjetnim tijelima. Isto tako, visoki dekorativni predmeti mogu biti problem. Uz to što blokiraju pogled na ostatak kuhinje, mogu predstavljati sigurnosni rizik, posebno ako svjetla postanu vruća.

Umjesto toga, visoke dekorativne komade držite na radnim pločama ili stolovima blizu zida, s kojih se ne mogu lako srušiti i dovoljno su udaljeni od svjetala da ne uzrokuju probleme.

Držač noževa, Zara Home, cijena je 34.99 eura
Podmetači za čaše, H&M, cijena je 9.99 eura
Podloge za stol od jute, H&M, cijena je 17.99 eura
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.