Pokušali smo odnijeti odjeću na popravak u Zaru. Nije bilo uspješno

Foto/Screenshot: Shutterstock/zara.com/Index

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

JESTE li znali da Zara nudi uslugu popravka odjeće? Ni ja, sve dok jednog dana, čekajući u redu za kabinu, nisam naletjela na cjenik usluga popravka. Intrigirana, odlučila sam malo istražiti i otkrila da Zara zaista nudi mogućnost popravka odjeće u svojim trgovinama. Zvučalo je obećavajuće, pa sam odlučila isprobati ovu uslugu iz prve ruke.

@zara

Repair, resell or donate with Zara Pre-owned, our circular platform to extend the life of your used clothes. Available in selected EU countries, new markets coming soon!

♬ original sound - ZARA

Zara Pre-Owned je inicijativa koju je brend pokrenuo kako bi omogućio kupcima da kupuju i prodaju korištenu Zarinu odjeću. Kao dio ovog programa Zara omogućava kupcima da svoje omiljene komade odjeće donesu u Zarinu trgovinu i zatraže popravak. Cilj je jasan – smanjiti otpad i promicati kulturu recikliranja, odnosno ponovne upotrebe. 

Cjenik usluga koji sam vidjela u trgovini obećava širok spektar popravaka: od zamjene gumba i popravka patentnog zatvarača, preko sitnih popravaka šavova, pa sve do uklanjanja mucica s pulovera. Zvuči sveobuhvatno i korisno, zar ne? Ali, pitanje je kako to funkcionira u praksi?

Online narudžba - neočekivane komplikacije

Zara nudi dvije opcije za popravak: u trgovini ili online. S obzirom na to da živim u okolici Splita, odlučila sam isprobati online opciju, misleći da će to biti jednostavnije.

Online proces započinje na Zarinoj web stranici, u kategoriji "Zara Preowned". Tamo se nalazi obrazac gdje možete odabrati odjevne komade i željenu vrstu popravka. Sustav vam pokazuje popis dostupnih vrsta popravaka za svaki proizvod. Nakon što predate zahtjev, dobijete e-mail s uputama za slanje proizvoda.

Zvuči jednostavno, ali tu počinju komplikacije. Dobila sam e-mail s uputama da moram sama odnijeti paket dostavnoj službi u njihov paketshop, koji mi nije bio blizu. Ovo me iznenadilo jer sam već bila platila dostavu od 5.50 eura. Očekivala sam da će kurirska služba preuzeti paket na mojoj adresi.

Na kraju sam odlučila odustati od online opcije. Nakon nekoliko dana i nekoliko e-mailova, uspjela sam poništiti online zahtjev i dobiti povrat novca. Cijeli proces je bio prilično frustrirajući i oduzeo mi je više vremena nego što sam očekivala.

Odlučna da ipak isprobam ovu uslugu, odlučila sam se za opciju popravka direktno u trgovini. U splitsku Zaru odnijela sam dva komada odjeće: top kojem je trebalo zašiti šav i drugi top kojem je trebalo promijeniti patent.

Neuspjeli popravak

Na moje iznenađenje, prihvatili su samo jedan komad - onaj s patentom. Za drugi su odmah rekli da ga ne mogu popraviti, što me začudilo jer je trebalo samo malo zašiti šav, što je bilo navedeno kao jedna od usluga koje nude.

Osoblje u trgovini je bilo ljubazno, ali činilo se da nisu baš sigurni u to što rade. Izgledalo je kao da sam prva osoba koja je zatražila ovu uslugu. Rekli su mi da će me nazvati kada popravak bude gotov, ali su me upozorili da bi to moglo potrajati.

Nakon otprilike dva tjedna čekanja, napokon su me nazvali. Nažalost, nisu imali dobre vijesti - nisu mogli popraviti odjeću jer nisu imali odgovarajuću boju patenta. Čekati dva tjedna za ovu informaciju činilo se previše, pogotovo jer je popravak trebao biti jednostavan.

Na kraju sam oba komada odnijela svojoj pouzdanoj krojačici. Ona je uspjela popraviti oba topa za pola sata. Štoviše, ispostavilo se da patent na drugom topu nije ni trebalo mijenjati, već samo popraviti. 

Može li Zara poboljšati svoju uslugu?

Što zaključiti iz ovog iskustva? Iako je Zarina inicijativa za popravak odjeće hvalevrijedna i u skladu s rastućim trendom održivosti u modi, čini se da u praksi još uvijek ima dosta prostora za poboljšanje. Proces može biti dugotrajan i neefikasan, a osoblje možda nije dovoljno obučeno za ovu uslugu. Također, čini se da postoji nesklad između onoga što se obećava i onoga što se zaista može napraviti u trgovinama.

Moj savjet? Ako trebate brz i pouzdan popravak odjeće, možda je ipak bolje osloniti se na lokalne krojače. Oni često mogu obaviti posao brže, efikasnije i s više iskustva. 

Naravno, pohvalno je što Zara pokušava produžiti životni vijek svoje odjeće kroz ovu uslugu. Ideja o smanjenju otpada i promoviranju ponovne upotrebe odjeće je izvrsna. Možda će s vremenom proces postati jednostavniji i efikasniji. Ali zasad, čini se da je bolje držati se provjerenih rješenja kada je riječ o popravcima odjeće.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.