Usporedili smo cijene namirnica diljem zemlje. Jedna regija uvjerljivo je najskuplja

Foto: Freepik/Promo/Index

VISOKE cijene namirnica česta su tema razgovora u Hrvatskoj. No postavlja se pitanje plaćaju li svi građani Hrvatske iste cijene za iste proizvode ili postoje regionalne razlike. Odlučili smo to istražiti.

Posjetili smo identične trgovine u Istri, Dalmaciji, Slavoniji i Zagrebu te zabilježili cijene istih proizvoda iste gramaže. Naš fokus bio je na širokom spektru namirnica, uključujući osnovne proizvode poput ulja, kruha, jaja, brašna, mlijeka i maslaca, koji su najčešći u svakodnevnoj potrošnji.

Uz to, pregledali smo i popisali i cijene drugih proizvoda, kao što su voće, sokovi, kava, keksi, sladoled i slični artikli, kako bismo dobili sveobuhvatan uvid u potrošačke cijene u različitim regijama.

Obišli smo trgovine u Puli, Omišu (okolica Splita), Vinkovcima i Zagrebu. Kako bismo dobili što točniju sliku cijena, zabilježili smo cijene u više trgovina u svakom gradu i izračunali prosječnu cijenu za svaku namirnicu uzimajući u obzir razlike među trgovinama.

Detaljan pregled prosječnih cijena za ukupno 18 namirnica možete vidjeti u tablici ispod.

Omiš najskuplji, Vinkovci najjeftiniji

Usporedba cijena 18 namirnica u četiri hrvatska grada pokazala je značajne razlike u troškovima. Vinkovci su se pokazali kao najpovoljniji grad, dok je Omiš ispao najskuplji.

Redoslijed gradova po skupoći je sljedeći: Omiš, Pula, Zagreb i na kraju Vinkovci. Važno je napomenuti da su razlike u cijenama između Pule, Zagreba i Vinkovaca manje izražene u usporedbi s razlikom između Vinkovaca i Omiša.

U Vinkovcima je 9 od 18 namirnica s popisa bilo povoljnije nego u svim ostalim gradovima, dok je u Splitu i okolici 13 od 18 namirnica bilo skuplje nego u trgovinama u svim drugim gradovima koje smo obišli.

Prosječna cijena košarice sa svim namirnicama s popisa iznosi 51.43 eura u Vinkovcima, 53.27 eura u Zagrebu, 54.82 eura u Puli, a u Splitu čak 61.61 euro, što je 10.18 eura više nego u Vinkovcima.

Jasno je da kupci u Hrvatskoj, ovisno o gradu, ne plaćaju iste cijene za iste proizvode, a to je posebno izraženo tijekom turističke sezone kada zbog povećane potražnje cijene u određenim dijelovima zemlje dodatno rastu.

Ipak, u odnosu na razlike u životnim standardima pojedine regije, postavlja se pitanje koliko su razlike u cijenama namirnica opravdane.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.