Dan kada je Hrvatska igrala u finalu Svjetskog prvenstva

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

NA DANAŠNJI dan 2018. godine Hrvatska je igrala finale Svjetskog prvenstva u nogometu. Bio je to jedan najvećih uspjeha u povijesti hrvatskog sporta, no momčad Zlatka Dalića ipak nije uspjela otići do kraja. U finalu ju je na stadionu Lužnjiki u Moskvi s 4:2 pobijedila Francuska.

Za Hrvatsku su tada u prvih 11 istrčali: Danijel Subašić, Šime Vrsaljko, Dejan Lovren, Domagoj Vida, Ivan Strinić, Marcelo Brozović, Ivan Rakitić, Luka Modrić, Ante Rebić, Ivan Perišić i Mario Mandžukić. U igru su još ušli Andrej Kramarić i Marko Pjaca.

Francuska povela, Hrvatska se nakratko vratila

Utakmicu su obilježile i kontroverzne odluke sudaca koje je predvodio Argentinac Nestor Pitana. Jednu takvu odluku donio je u 18. minuti, kada je Antoine Griezmann lukavo pao i iznudio prekršaj Marcela Brozovića. Iz tog slobodnog udarca Francuska je povela autogolom Marija Mandžukića.

Hrvatska se vrlo brzo uspjela vratiti, baš kao i u ranijim utakmica s Danskom, Rusijom i Engleskom. Samo deset minuta poslije Ivan Perišić je krasnim golom zabio za 1:1. Ipak, ovog puta Hrvatska nakon povratka nije uspjela doći i do pobjede.

Kontroverzne odluke sudaca

Francuska se vratila u prednost pogotkom Griezmanna iz kaznenog udarca u 38. minuti. Pitana je dosudio jedanaesterac nakon što je Perišić igrao rukom, no puno se raspravljalo o tome je li ta ruka bila kažnjiva i je li kazneni udarac ispravno dosuđen.

Francuzi su zatim riješili utakmicu u prvih 20 minuta drugog poluvremena golovima Paula Pogbe u 59. i Kyliana Mbappea u 65. minuti. Mandžukić je u 69. minuti tek uspio ublažiti poraz iskoristivši grešku francuskog vratar Huga Llorisa. Sažetak utakmice možete pogledati OVDJE.

Nakon utakmice na teren se spustio žestoki pljusak koji se savršeno uklopio u hrvatsku tugu nakon poraza, a Modriću je u toj turobnoj atmosferi uručena nagrada za najboljeg igrača prvenstva. Ipak, tugu je vrlo brzo zamijenio ponos, a sutradan je uslijedio nestvaran doček srebrenih nogometaša u Zagrebu..

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.